25. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivitööstus saab uue alguse

Eesti Energia põlevkivitehase projekt turgutab Eesti majandust 3 miljardi krooni ning tööturgu 500 alalise töökohaga.

Eesti Energia nõukogu otsus ehitada uuel, efektiivsemal tehnoloogial töötav põlevkiviõlitehas annab juba sel suvel tööd 300-le Eesti ehitajale. Valmis plaanitakse tehas saada 2011. aastal ning sellega saab otsa küll ehitajate töö, kuid õliseadme enda käigushoidmine nõuab samuti töökäsi.

"Seadme opereerimiseks on vaja 100 inimest. Kui seade kord juba töös on, tuleb ka põlevkivi rohkem kaevandada - seade vajab tooret üle 2 miljoni tonni aastas, mille kaevandamiseks läheb vaja 400 kaevurit," rääkis Äripäevale Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive, kelle sõnul on see hea sõnum nii Ida-Virumaa kui ka kogu Eesti tööturu jaoks.

Kõige uuem tehnoloogia kogu maailmas

Eesti Energia juhi sõnul on tegemist uue algusega põlevkivitööstuse jaoks, millest viimasel ajal on räägitud pigem leinameeleolus - elektritarbimine väheneb, mahud kukuvad, tootjad sulgevad ajutiselt uksi. Uue tehase rajamine annab Liive sõnul aga kindlust, et põlevkivitööstus on ja jääb.

"Eriline on uus seade veel sellegi poolest, et see on kõige kaasaegsem põlevkivitootmistehnoloogia maailmas ning seda on võimalik rakendada nii Jordaanias, Ameerika Ühendriikides kui ka mõnes teiseski riigis, kus põlevkivivarud ja huvi põlevkivist õli toota on suured," rääkis Liive ja viitas sellele, et Jordaanias on läbirääkimised käimas.

Tehnoloogiaekspordi kõrval saaks Liive sõnul lahendatud ka kodused mured. Aprillist oli Viru Keemia Grupp (VKG) sunnitud seisma panema ühe oma õlivabrikutest, põhjuseks oli VKG juhatuse liikme Priit Rohumaa sõnul eelkõige Eesti Energia otsus peatada suvekuudeks Balti Elektrijaam ja Aidu karjäär.

Praegu on VKG ja Eesti Energia Kaevanduste vahel sõlmitud põlevkivi tarneleping, mis kehtib aastani 2011. "Me loodame, et alates 2012. aastast hakkab tööle VKG enda Ojamaa kaevandus," märkis Rohumaa.

Liive kinnitusel lahendab Eesti Energia uus põlevkiviõlitehas kõik VKG mured. "Kui see seade praegu töötaks, saaks VKG oma vajaliku koguse kätte, kuna põlevkivi toodetaks siis rohkem," ütles Liive.

Rohumaa: kohalik turg jääb liiga väikeseks

Rohumaa on selle ambitsioonika projekti puhul Eesti Energia juhiga võrreldes aga skeptiline. Näiteks on Eesti Energial tema sõnul palju lahtisi küsimusi elektrivarustuse ja elektrivõrkude investeeringute osas.

"Sellise projekti ettevõtmine praeguse õlituru hinnataseme ja finantsturgude juures on mõistmatu samm," nentis Rohumaa, kes soovitaks pigem oodata õlituru paranemist ning kasutada neid väheseid finantsvahendeid, mis on praegu turgudel kättesaadavad, oma põhitegevuse kindlustamiseks ja arendamiseks.

Õlitootjate vahelisest võimalikust konkurentsist rääkides ütles Rohumaa, et niisuguse kütteõli koguse juures, mida kõik VKG tehased tulevikus koos tootma hakkavad, jääb kohalik turg tõesti väga väikeseks. "Juba praegu moodustab Eesti turu osakaal ligi 10 protsenti müüdavast põlevkiviõlist, oma tootmisvõimsusi kasvatades aga muutub see protsent veelgi väiksemaks. Mis puudutab välisturgusid, siis need jäävad endiselt päris suurteks, seda selleks, et me teineteist ei segaks," oli Rohumaa eksportturgude osas optimistlik.

Tasub teada

* Eesti Energia rajatav tehas tarbib aastas 2,26 miljonit tonni põlevkivi, tootes 290 000 tonni põlevkiviõli ning 75 miljonit m0 elektritootmises kasutatavat uttegaasi.

* Lisaks on tehasega integreeritud 35 MW auruturbiin elektritootmiseks, mis kasutab ära õlitootmisel tekkiva jääksoojuse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077