11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kukkuvad kalliskivihinnad löövad Botswanat

Lõuna-Aafrika riik Botswana on kummalise probleemi ees. Kalliskivide nõudluse kukkumine ähvardab seisma panna riigi ekspordi ja sunnib valitsust vähendama kulutusi.

„Kalliskivide müük on kokku kuivanud,“ kurtis keskpanga juht Linah Mohohlo IMFi konverentsil, vahendas Bloomberg. Valitsus kaalub kohalikelt pankadelt laenu võtmist, et katta eelarvedefitsiiti.

Botswana majandust ähvardab 1,3 protsendine aastane langus 2009. aasta juunini ja sealt edasi 1,5 protsendine langus, prognoosis Standard Poor's. Probleemide allikas on majandussurutises USA, mis on maailma suurim teemantide tarbija ja miks kukutab ekspordinõudlust. Rahandusministri prognoosi kohaselt müüakse sel aastal poole vähem kalliskive.

Botswana riigi ja De Beersi ühisfirma Debswana Diamond, mis kaevandab viiendiku maailma teemantidest, sulgeb kõik kaevandused vähemalt kuni 14. aprillini, kuna nõudlus on vähenenud. Kaevandused jäävad suletuks ajani, mil kalliskivide hinnad taas tõusma hakkavad ja nõudlus kasvab. Botswana jaoks on see aga eluliselt oluline tööstusharu. Kompanii neli kaevandust annavad 70 protsenti Botswana ekspordist.

Botswanat valuutakriis ei ähvarda. Riigi kümne miljardi dollariline valuutareserv katab ära 24 kuu impordivajaduse.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077