Autor: Viktoria Lummo • 9. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu hakkab kasutama Venemaa elektrit

Vene firma INTER RAO UES sõlmis kümneks aastaks lepingu elektrienergia tarnimiseks Leetu, kirjutas newsru.com.

Lepingu eesmärk on varustada Leedu tarbijaid elektrienergiaga pärast Ignalina tuumaelektrijaama sulgemist. Lepingut opereerivaks firmaks sai Inter RAO UES tütarfirma Energijos realizacijos centras (ERC).

Iga-aastane garanteeritud tarnemaht on ligikaudu 2,5 miljardit kWh. Arveldamisel hakkavad pooled kasutama hinnavalemit, mis arvestab Venemaa turu elektrienergia hindade moodustamisega, aga ka tarnemahu ja transiidikuludega.

Lepingute üksikasju Inter RAO UES ei avaldanud.

Selle aasta esimese kvartali lõpuks soovivad Inter RAO UES ja ERC sõlmida veel ühe 10aastase lepingu lisamahtude tarneks Leetu. Leedu jaoks võib elektrienergia import saada probleemiks juba järgmisel aastal kohe pärast 2009. aasta lõpus tuumaelektrijaama sulgemist. Siiamaani on Leedu jaoks reaalseks importijaks vaid Venemaa.

Ukraina tegi ettepaneku oma elektrienergia impordiks Leetu läbi Valgevene, kuid ei suutnud jõuda Valgevenega transiiditingimustes kokkuleppeni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077