3. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tööstustoodang kukkus 27%

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2009. aasta jaanuaris eelmise aasta jaanuariga võrreldes 27%, teatas statistikaamet.

Jaanuaris süvenes 2008. aasta märtsis alanud tööstustoodangu vähenemine. Kui 2008. aasta märtsist oktoobrini oli toodangu langus eelmise aasta vastava kuuga võrreldes 5% piires, oktoobris-novembris 15% piires, siis detsembris vähenes toodang 22%.

Töötleva tööstuse toodang vähenes jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 29%. Toodangu langust põhjustas eelkõige ebapiisav nõudlus nii sisemaisel turul kui ka ekspordiks.

Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutasid kõige rohkem suurema osatähtsusega tööstusharud nagu toiduainete, puidu- ja metalltoodete tootmine. Toiduainete tööstuses, mis on orienteeritud valdavalt siseturu tarbimisele, vähenes toodang 7%, olles töötleva tööstuse harudest väikseim langus.

Suurema osatähtsusega harudest vähenes toodang enim, sarnaselt eelnevate kuude trendile, ehitusmaterjalide tööstuses — 44%. Metalltoodete tootmises vähenes toodang 40%, seda eelkõige eksporttellimuste vähenemise tõttu. 35%-lises languses olid ka keemia- ja puidutööstus. Samas vähenes toodang väiksema osatähtsusega tööstusharudes nagu paberi- ja mootorsõidukite tootmine isegi 55–60%.

Ainsana suurenes jaanuaris toodang ravimpreparaatide tootmises (8%). Elektrienergia tootmine vähenes jaanuaris eelmise aasta jaanuariga võrreldes 10%, soojuse tootmine 9%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077