16. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiit Veeberi kombijaamast tuleb soe ja varsti ka elekter

Tartu ettevõtja Tiit Veeberi osalusega Fortum Tartu koostootmisjaam annab sooja juba ligi kuu aega, eile käivitati katseliselt esimest korda ka turbiin ja elektrigeneraator.

Oluline samm elektrienergia tootmise ettevalmistusel tehakse täna, kui Lohkvas asuv elektri- ja soojuse koostootmisjaama kõrgepingeliinid ühendatakse Eesti Energia liinidega. "Sellest hetkest oleme oma tootmisvõimsustega riigi energiasüsteemis sees," kommenteeris ASi Fortum Tartu nõukogu liige ja üks omanikke Tiit Veeber.

"Ülehomme ehk pühapäeval on elektrivõrkude esimene sünkroniseerimine ehk ettevalmistus elektrivõrku minekuks," lisas ta.

Veeberi kinnitusel näitas eilne turbiini ja generaatori katsetamine, et kõik protsessid 1,2 miljardit krooni maksma läinud kombijaamas töötavad. Elektri katsetootmine kestab viis-kuus nädalat ning Veeberi kinnitusel ootavad nad veebruari lõpus või märtsi alguses komisjoni töökorras suurobjekti vastu võtma. Esimene soe uuest jaamast lasti Tartu linna torustikesse 19. detsembril.

Uus soojuselektrijaam hakkab tootmiseks kasutama peamiselt vaid kohalikku kütust ehk turvast ja puiduhaket. Veeberi andmeil langeb gaasi osatähtsus aasta keskmisena praeguselt 45 protsendilt 3-5 protsendile. "Kui gaasiga toodetud soojusenergia omahind on 711 krooni megavatt-tunni eest, siis turbaga toodetud soojusenergia megavatt-tund maksab 128 krooni," põhjendas ta. "Selles peitubki kogu äriidee," lisas Veeber.

Koostootmisjaama tasuvusajaks on Veeber arvestanud 12-13 aastat. Lohkvas asuva jaama elektritootmise võimsus on 25 MW ja soojatootmise võimsus 52 MW.

Tänavuseks elektritoodanguks on planeeritud 120 000 megavatt-tundi ja soojustoodanguks üle 400 000 megavatt-tunni. Eelmisel aastal tootis Fortum Tartu soojusenergiat 390 000 megavatt-tundi.

Sisuliselt peaks uus soojuselektrijaam katma ära Tartu linna elektrienergia vajaduse suvekuudel ning talvekuudel andma poole vajaminevast elektrist. Fortum Tartule kuulub 85 protsenti Tartu kaugküttest, ülejäänu on ASi Eraküte käes.

Soome energiahiiule Fortum kuulub Fortum Tartust 60 protsenti. Ülejäänud Fortum Tartu aktsiad kuuluvad ASi Giga kaudu Tiit Veeberile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077