Autor: Tiit Elner • 2. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OPECi juht: muud naftatootjad ühinegu

Naftatootjate ühenduse juht Chakib Khelil kutsus täna Venemaad, Norrat ja Mehhikot organisatsiooniga ühinema või vähemalt kaasa tulema toodangu vähendamisega, et pidurdada nafta hinna langust.

Khelil, kes on ühtlasika Alžeeria naftaminister, ütles, et teised suuremad naftatootjad peaks „väljendama oma solidaarsust“ OPECiga kas sellega ühinedes või tootmise piiramise meetmeid järgides, vahendas Associated Press. Tema sõnavõtt järgnes tänasele nafta hinna langusele 48 dollarile barreli kohta. Kauplemispäeva algul käis hind veelgi madalamal. Hinnalangus on jätkunud vaatamata OPECi nädalavahetuse teatele toodangu piiramise kavast.

Venemaa otsene ühinemine naftatootjate ühendusega ei ole sealsete valitsusametnike teatel kõne all, küll on aga ettevalmistamisel koostööleping, mida arutatakse veel sel kuul naftakartelli kokkusaamisel Alžeerias. OPEC (Organization of Petrol Exporting Countries) kontrollib u. 40% maailma naftatoodangust. Venemaa, Mehhiko ja Norra liitumisel saaks ta turgu valitseva positsiooni, mis suurendaks märgatavalt tema mõju nafta hinnale. OPEC seab oma liikmeile ekspordikvoote, suurendades või vähendades nõnda nõudlust maailma naftaturul. Sellest sõltub oluliselt turuhind. Tänavu ei ole OPEC kuidagi suutnud vältida nafta hinna kolmekordset langust alates juulikuu tipptasemest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077