29. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spekulandid: mõned hinnad on praegu soodsad

Evli varahalduse juht Veikko Maripuu ütles, et spekulantide hinnangul on mõned toiduainete hinnad veel odavad. Majanduse langusfaasis on kasulik ka konkurente üle võtta.

"Spekulandid räägivad, et mõned toiduainete hinnad on odavad, näiteks suhkur, soja ja kakao jäävad praegu oma tipust (ajaloolisest kõrgtasemest - toim) tugevalt alla," ütles Maripuu tänasel toiduainetööstuse aastakonverentsil. Teisalt on osa hindu aga hüppeliselt kasvanud. Näiteks riisi hind on kahekordistunud.

Mitmed riigid nagu Vietnam, Indoneesia, India ja Venemaa keelavad teatud toiduainete väljavedu, Argentiina ja Hiina on kehtestanud kõrged eksporditariifid.

"Mida keeld annab?" küsis Maripuu ja vastas samas, "tal on väga lühiajaline mõju, kuid tekitab ostupaanikat ja põllumees ei võta uut külvipinda kasutusele, kuna ta ei tea, kas saab eksportida."

Maripuu ütles, et riisi väljaveokeeld õhutab tarbijaid riisi kottide viisi toanurka ostma ka siis, kui riis neile ei maitse.

Praegu on õige aeg teha ambitsioonikaid tulevikuplaane, sest majanduse jahtumise faasis on lihtsam laieneda ja konkurente üle osta, soovitas Maripuu Eesti toiduainetöösturitele. Selleks tuleb määrata ülevõetava firma reaalne väärtus, analüüsida tema turupotentsiaali ja teha asi teoks.

"Tugevatele on saabumas huvitavad ajad. Olgugi, et raha on muutunud kallimaks ja vähem kättesaadavaks, saavad head projektid ikka raha," rääkis Maripuu. Ühtlasi soovitas ta firmasid oma finantsaruandlust korrastada ja läbipaistvamaks muuta.

"Toonitan, et raha ei ole kuhugi kadunud, kui teil on head plaanid, saab riskikapitalistidelt ja pankadelt raha küll," julgustas Maripuu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077