18. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööblitootja: Eesti tööjõud on endiselt kordades odavam kui Saksamaal

Valga Gomab Mööbel ASi ekspordijuhi Rene Üprausi sõnul on Eesti tööjõud endiselt kolm kuni viis korda odavam kui Taanis või Saksamaal, ka toorme hind on viimasel ajal pisut langenud.

Üpraus ütles, et vaikselt on toorme pakkumine suurenenud ja hinnad hakanud langema. Päris uksi kinni panna Eesti mööblitootjad ei kavatse, kuigi olukord paistab teie (Äripäeva – toim.) arvates lootusetu. Tööjõud on ka veel kolm kuni viis korda odavam kui näiteks Taanis või Saksamaal, kus tänase päevani toodetakse edukalt mööblit.“

Dv.ee ajakirjanik Julia Vlassova kirjutas eile mööblitööstuse tooraine ja tööjõu kallinemisest, millele lisandus töökäte nappus ning kõrge inflatsioon.

Ka Valga Gomab Mööbel on kvalifitseeritud tööjõu nappusega kokku puutunud. „Meie ettevõte asub piiri ääres ja praegu on veel võimalik leida tööjõudu Lätist,“ rääkis Üpraus ajakirjanikule. Tema sõnul pole Valkas suuri tööstusettevõtteid, mistõttu paljud sealsed elanikud käivad Eestis tööl. Samas on Valga Gomab Mööbel suurte tootmismahtude planeerimisel targu ettevaatlik.

Üprausi sõnul pakub väikeettevõtetele väljapääsu kitsam spetsialiseerumine. See tähendab, et tuleks valmistada unikaalset toodangut, läbi viia erinevaid projekte, pakkuda eksklusiivtooteid ning –teenuseid. „Väikestel firmadel on raske praegu turul konkureerida, selleks tuleb leida oma nišš,“ rääkis Üpraus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077