2. oktoober 2007

Ministeerium: viiendik ettevõtetest ootab tootmismahu vähenemist

Majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi koostatud küsitluse põhjal ootab ligi viiendik ettevõtetest järgmistel kuudel tootmismahu vähenemist.

Ettevõtete ootused arengute kohta järgnevatel kuudel olid augustis veidi madalamad kui aasta esimeses pooles, samas püsisid hinnangud kokkuvõttes siiski positiivse poole peal, teatas ministeerium. Eesti konjunktuuriinstituudi küsitluse põhjal oli ettevõtetel tellimusi rohkem kui tavaliselt, kuid eksporttellimusi oli tavapärasel hulgal.

Toodangu mahu osas prognoosis kolmandik ettevõtetest kasvu jätkumist, tootmismahu vähenemist järgmistel kuudel ootas ligi viiendik küsitletud ettevõtetest. Kindlustunde indikaator oli kõrgem metalli-, masinate ja seadmete ning elektroonikatööstuses. Tagasihoidlikumad olid ootuste poolest puidu- ning kummi- ja plastitööstuse ettevõtted.

Enam mõjutavad töötleva tööstuse tootmismahu arenguid kaks suuremat tööstusharu – toiduaine- ning puidutööstus. Mahud kalatööstuses on vähenenud 41%.

Raadio- ja sideseadmete tootmise areng oli endiselt ebastabiilne, augustis oli tootmine aastatagusel tasemel. Kiire kasv jätkus samal ajal väiksema osatähtsusega meditsiini-, optika- ja täppisinstrumentide tootmises ning arvutite tootmises.

Autor: ÄP praktikant

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077