Meie igapäevases toidus, isegi saias ja
jogurtis, leidub rohkelt lisaaineid.
Sai ja jogurt sisaldavad vähemalt nelja E-d, vorstid, maiustused ja värvilised mahlajoogid mitu korda rohkem, kirjutas Päevaleht Online.
Toomas Paalma, Tallinna tehnikaülikooli toiduinstituudi õppetooli juhataja ja professor, nimetab lisaaineid tänapäeva mugavustoidu loomulikuks koostisosaks: "Stabilisaatorid pannakse vorsti selleks, et vett müüa - see seob vett, muidu vorst tilguks."
Rakvere lihakombinaadi toote-arendaja Kristel Tõnissoni sõnul lisatakse kõiki E-aineid väikestes vajalikes kogustes, eesmärgiga siduda vett, saada vorstile roosat värvust, ilusat lõikepinda, pikemat säilivusaega ja head maitset.
"Tervele inimesele ükski nendest E-dest probleeme ei tekita," märgib Paalma. "Ent see, mis miljonile on ohutu, ei pruugi olla seda miljoni esimesele."
Seotud lood
Tööstusettevõtte tööprotsesside edukus algab töökindlatest ja vastupidavatest seadmetest. Lahendused, mis taluvad äärmuslikke töötingimusi ning toetavad kiiret ja täpset andmetöötlust, muudavad igapäevaprotsessid sujuvamaks ja efektiivsemaks. Tööstusseadmed aitavad vähendada seisakuid, tõsta tootlikkust ja kindlustada tööprotsesside sujuvuse ka karmides oludes ‒ olgu tegemist laohalduse, tootmise, toodete etiketeerimise või andmesisestuse ja -vahetusega.