Putin lööb eurooplastele külge uue gaasitrassiga

Venemaa president Vladimir Putin on nahast
välja pugemas, et rõhutada kui kasulik on uus 10 miljardit eurot ehk 15,6 mld
krooni maksev gaasitoru Euroopa klientidele, kirjutas The Financial Times.

"Maailma juhtiv gaasi ja naftatootja Venemaa on valmis tegema kõik, et lahendada piirkonna energiamured," ütles Putin 10 Balkani riigi kohtumisel Horvaatias, peale seda kui Vene gaasiettevõte Gazprom ja Itaalia energiakontsern Eni teatasid projektist.

Putin ei avaldanud, kuidas projekt Venemaale kasulik on. Kuid on selge, et Kreml loodab nii poliitilist kui ka majanduslikku tulu. See aitaks suurendada Venemaa investorite mõju Lõuna-Euroopas. Putini sõnul on venelased huvitatud energiaprojektidest Euroopas.

Projekt on majanduslikult põhjendamatu. Lõuna gaasitoru kulgeb 3200 kilomeetrit Lõuna-Venemaal, läheb Musta mere alt Bulgaariasse, kust võib hargneda või ainult ühe suuna võtta Kreekasse ja Aadria mere kaudu Lõuna-Itaaliasse või üle Balkani Põhja-Itaaliasse.

Kõiki neid riike võiks varustada olemasolevate gaasitrasside laiendustega, näiteks nn Sinise gaasitoruga, mis läheb läbi Musta mere või vana Sojuzi gaasitoruga, mis on suurim ida ja läänt ühendav omataoline ja kulgeb läbi Ukraina. Oxfordi instituudi energiauuringute juhi professor Jonathan Sterni sõnul on projekt tohutult kallis. "Kui nad numbrid kokku saavad, võivad nad ümber mõelda," lisas ta.

Gazpromil on kindel plaan vähendada sõltuvust Ida-Euroopa transiitriikidest jõudmaks Euroopa Liidu turule.

Euroopa Komisjon tervitas plaani, sest uute tarnijate leidmine on sama oluline, kui uute ternemarsruutide leidmine.

Osale arutelus

  • Mariliis Pinn

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara