Autor: Tiit Elner • 13. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tegevjuht tegi Prantsuse gigandile Hiinas suurelt külma

Prantsuse päritolu karastusjookide ja jogurtitootja Danone investeering Hiina suurimasse karastusjookide tootjasse võib hävida, kuna väidetavalt vargast Hiina partneriga läks sõjaks.

Danone andis äsja küsimuse kohtusse, kirjutas täna International Herald Tribune.

2005.a. märkasid Danone juhid Wahaha Group`i, nende ühisettevõtte Hiinas, finantsnäitajais kummalisi asju. Pikaajalise uurimisega jõudsid nad järeldusele, et Wahaha kauane juht Zong Qinghou pidas ettevõtte kõrval mitut salafirmat, mille kaudu kantis välja miljoneid dollareid. Eelmisel nädalal anti Zongi sugulaste poolt kontrollitud ettevõtted California kohtusse.

"Hoiatav lugu. See pole sõnum sellest, et Hiinas ei saaks äri teha," kommenteeris Harris Moure Shanghai büroo jurist Steve Dickinson, "kuid kui tuled Hiinasse ja lased hiinlastel juhtida ilma kontrollimata, võivad nad sellist asja teha."

Wahaha eelmise aasta käive oli 1,5 mld dollarit, Danone osalus 51%. Nüüd on Danonel tegemist millegagi, mis näeb kangesti firma ülevõtmise moodi välja, kirjutab ajaleht. Zong, kes oli firma 80ndatel asutanud, astus nädala eest tagasi ja läkitab prantslaste aadressil vihaseid avaldusi. Lisaks lasti välja hulk kõvasõnalisi töötajate kirju, kus need pooldavad Zongi ja lubavad karistada Danone "kurje tegusid". Järgmises avalduses keeldus ettevõte tunnistamast kahe Danone määratud uue direktori volitusi.

Danone Aasia-tegevuse juht Emmanuel Faber avaldas kartust, et Zong üritab Wahaha brändi hävitada ja alustada omaenda võistleva firmaga, võttes üle Wahaha allüksusi.

Ajaleht püstitas küsimuse, kes siis praegu üldse ettevõtet juhib. Zong on tagasi astunud ning firma peakorteris Hangzhous ei ole ka ühtegi Danone esindajat.

Hagid mitme Briti Neitsisaarte firma vastu, mida esindavad Zongi naine ja tütar, esitati Californias kui naise ja tütre elukohas.

Analüütikud on avaldanud muret vaidluse võimaliku mõju pärast Danone üldseisule ja tulevasele kasvule Hiinas.

"Lõppude lõpuks tahame me pirukast endale kuuluvat õiglast osa, mitte ei soovi pirukat hävitada," teatas Danone esindaja Faber.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077