Autor: Mariliis Pinn • 25. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAs bensiinihind viimase 26 aasta kõrgeim

Tänavune suvi on miljonitele ameeriklastele algamas halva uudisega - bensiini hind on viimase 26 aasta kõrgeim, ulatudes galloni ehk 3,8 liitri eest 3,2 USA dollarini.

Eesti kroonidesse ümberarvutatuna tuleb liitri hinnaks küll veidi vähem kui 10 krooni, vahendas ETV 24 "Terevisiooni" uudiseid.

Euroopaga võrreldes on aga Ameerika Ühendriikides harjutud küllalt madala bensiinihinnaga.

USA analüütikud peavad hinnatõusu peamiseks põhjuseks mitte ärevat olukorda Lähis-Idas, mis hoiab naftaturge volatiilsena, vaid seda, et Ühendriikides ei ole vaatamata kasutatavate kütusekoguse kasvule rajatud alates 1976. aastast ühtegi uut naftapuhastustehast.

Loogiline küsimus on, et miks ei ehitata siis juurde uusi puhastustehaseid. USA suurselt kolmanda puhastustehase; Texases asuva Tesoro peaökonomisti sõnul on vastus lihtne: uute tehaste rajamine on erakordselt kallis.

Sellepärast peavad ameeriklased neelama suvise reisimishooaja algul alla mõruda pilli - beniinikulud saavad tänavu olema suured.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077