Autor: Mariliis Pinn • 24. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasahstan uurib Kaspia-Euroopa gaasitoru ehitamise võimalust

Kasahstani valitsus võib liituda Venemaast mööda mineva gaasitoru projektiga, mis ühendab energiarikast Kaspia piirkonda Euroopaga.

Kuus miljardit dollarit (72 miljardit krooni) maksev toru on Lõuna Kaukasuse toru pikendus ja ühendab Aserbaidžaani, Gruusiat ja Türgit, vahendas Ungari majandusleht BBJ. Toru peaks jõudma Türgist Bulgaaria, Rumeenia ja Ungari kaudu Austriasse.

Toru peaks Euroopasse tooma Kesk-Aasia gaasi ja peaks vähendama Euroopa Liidu energiasõltuvust Venemaast.

Kasahstani peetakse traditsiooniliselt Venemaa liitlaseks, kuid energiarikas riik on viimasel ajal otsinud võimalusi iseseisvaks energia eksportimiseks.

3400 kilomeetri pikkuse toru ehitamine peaks algama 2008. aastal ja lõppema 2011. Gaasitoru aastane võimsus on 30 miljardit kuupmeetrit. Kaspia toru konkureerib Vene ettevõtte Gazpromi Blue Stream-2ga, mis alustab tööd aastal 2012 ja transpordib läbi Türgi ELi kaheksa miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Kasahstani välisministri Marat Tazhini sõnul on vara rääkida torust, kuna Kaspia mere äärsed riigid - Iraan, Kasahstan, Türkmenistan, Aserbaidžaan ja Venemaa - ei ole kokku leppinud, kuidas kasutada Kaspia mere energiaressursse.

ELi energiavolinik Andris Piebalgs teatas, et toetab projekti. Ka Türkmenistan, Usbekistan on avaldanud toetust. Samas ei tunne projekti vastu huvi Vene energiahiid Gazprom.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077