4. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti riikide tuumaelektrijaama projekti hind võib kahekordistuda

Täna Leedus toimunud tuumaelektirjaama projekti arutelul leidsid leedukad, et seoses Poola kaasamisega projekti, võiks energiaprojekti maht kasvada. Sel juhul hind kahekordistuks.

Leedu energiafirma Lietuvos energija juht Rymantas Juozaitis ütles, et esmaspäeval Varssavis toimuval kohtumisel on kavas arutlusele võtta Poola liitumine tuumaelektrijaama projektiga.

Selle jaoks peaksid Balti riikide peaministrid alla kirjutama uuele kokkuleppele nagu tehti seda eelmise aasta veebruaris.

Leedu pool tahab ka projekti mahtu suurendada: algul plaaniti tuumaelektrijaama võimsuseks 800-1600 MW, nüüd räägitakse võimsusest 1600-3200 MW. "Me peame suurendama projekti mahtu, sest ka Poola liitub projektiga," ütles Juozaitis.

Mahu kasvamisega võib projekti maksumus kahekordistuda. Algul oli plaanitud energiaprojekti maksumuseks 2,5-4 miljardit eurot, seega projekti mahu suurendamisega võib uueks hinnaks kujuneda 5-8 miljardit eurot.

Mahtude suurendamine tähendab ka uut tasuvusuuringut, mille tegemine võtab aega umbes 2-3 kuud.

Eelmise tasuvusuuringu põhjal selgus, et vaja on kahte reaktorit. Tänasel kohtumisel aga räägiti juba neljast reaktorist.

Kohtumisel, kus osales Leedu peaminister Gediminas Kirkilas ja Lietuvos energija juht Rymantas Juozaitis, ei täpsustatud seda, kuidas peaksid osalused projektis jagunema. Varem on Leedu avaldanud soovi saada endale suurim osa projektis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077