20. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prantsusmaa sõlmis Gazpromiga uue leppe

Prantsusmaa ei karda suurendada oma sõltuvust Venemaa gaasist ning Gaz de France (GdF) sõlmis sel nädalal Vene Gazpromiga uue tarnelepingu aastani 2030.

GdF ostab aastani 2030 Venemaalt gaasi 12 miljardit kuupmeetrit aastas, millele aastast 2010 lisandub veel 2,5 miljardit kuupmeetrit Läänemere alla rajatava gaasijuhtme vahendusel, kirjutas agentuur Bloomberg. Vastu saab Gazprom võimaluse müüa tuleva aasta keskpaigast gaasi otse Prantsusmaa lõpptarbijatele.

"Ei ole kahtlust, et see tehing lisab Prantsusmaa ja Euroopa energiajulgeolekut," ütles Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller eile Moskvas lepingu allkirjastamisel.

Lisaks teatas Gazprom, et võib olla huvitatud varade ostmisest, mis GdFi ja Suezi ühinemisel müüki võivad tulla.

Venemaa on Norra järel Prantsusmaa suuruselt teine maagaasiga varustaja, mis tarnib 23% GdFi müüdavast gaasist. Mullu tarnis Gazprom GdF-ile 13,1 miljardit kuupmeetrit gaasi.

Läinud kuul sai Gazprom juurdepääsu ka Itaalia maagaasi jaemüügi turule, sõlmides koostöölepingu Itaalia energiafirmaga Eni SpA. Juba varem alustas Gazprom Briti tarbijate varustamist. Firma peab kõnelusi Saksa E.ON AGga mahutite ostuks Ungaris, mis on võtmepositsioonil Balkani riikide varustamiseks.

Kartes Venemaa gaasi nappust, kiirustavad ELi liikmesriigid Gazpromiga eraldi kokkuleppeid sõlmima. Kõnelused ELi ühise koostööleppe üle Venemaaga, mis hõlmab ka energeetikat, on takerdunud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077