Autor: Tiit Elner • 19. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapanlased teevad maailma suurima tubakatehingu

Japan Tobacco soovib osta Briti tubakafirma Gallaher 9,75 miljardi naela (227,5 miljardi krooni) eest, mis on suurim tehing tubakatööstuse ajaloos.

Ettevõtted teatasid hinnakokkuleppest reedel. Müüjatele tähendab see 7,5 miljardit naela puhast raha, ülejäänu on võlgade tasaarveldus.

Ei ole välistatud ka konkureeriv pakkumine. Ajaleht Times nimetas tõenäolisimaks ülepakkujaks British American Tobaccot. Gallaher omab suitsumarke Benson Hedges, Silk Cut jt., mis on Eestis vähetuntud, kuid mitmel pool Euroopas turuliidrid. Kontserni juhtiv odavbränd LD on olnud edukas Ida-Euroopas, ka Eestis.

2001. aastal Gallaheri ostetud tütarfirma Austria Tabak kaudu kuulub müüdava hulka ka see, mis Eesti tubakatööstusest alles on jäänud - nt. kaubamärgid Rumba ja Leek, mida küll ammugi enam ei valmistata Eestis. Gallaher Groupi eelmise aasta käive oli 8,21 mld. naela ja maksueelne kasum 570 mln. naela (191 mld. ja 13,3 mld. krooni). Kontsern tegutseb 80 riigis, töötajaid on 12 000 . Sealhulgas tootmine toimub 11 maal, sealhulgas Venemaal, Rootsis, LAVs.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077