5. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ecometali juhid ostsid riskikapitalisti firmast välja

Balti riikide suurim riskikapitaliettevõte BaltCap teatas, et müüs temale kuulunud vähemusosaluse pliiakude ümbertöötlemisega tegelevas ASis Ecometal selle juhtidele.

26%lise osaluse ostmiseks kasutas Ecometali nõukogu esimees Tõnis Kaasik vastaasutatud DeltaCom Holdingu OÜd. Tehingu hinda osapooled ei avalikusta.

”Koostöös Ecometali teiste omanike ja juhtkonnaga oleme taganud Eesti suurima erakapitalil põhineva keskkonnakaitseline investeeringu õnnestumise,” ütles BaltCapi partner Martin Kõdar. ”Lõppkokkuvõttes 80 miljonit krooni maksma läinud moodsaima tehnoloogiaga tehast opereeriv Ecometal on tänaseks kujunenud Baltimaade suuruselt teiseks metallitootjaks,” märkis Kõdar.

”Investeering AS-i Ecometal oli meie jaoks ka proovilepanev, kuivõrd tehase käivitamine osutus algselt planeeritust kallimaks ning tooraine vajalike mahtude saavutamine võttis enam aega, nii et perioodil 2002-2004 olid ettevõttel pingelised ajad. Siiski kujunes investeering edukaks ning efektiivse tehnoloogiaga tehas töötab täna täisvõimsusel. Seda soodustasid nii karmistuvad keskkonnaalased nõuded kui ka kasvav plii nõudlus ja hind maailmaturul,” lisas Kõdar.

”BaltCapi roll oli määrav täna eduka ettevõtte käivitamisel,” ütles Ecometali nõukogu esimees ja üks DeltaCom Holdingu omanikke Tõnis Kaasik.

”Tulevikuks on meil ambitsioonikad plaanid: kavas on suurendada tootmisvõimsust ning muuta tehas päris ”roheliseks” ehk viia tehase tootmisprotsessis tekkivate kasutuskõlbmatute kõrvalainete hulk praktiliselt olematuks. Finantspoole kõrval on meil uhke tunne töötada valdkonnas, kus äri edu on otseselt seotud keskkonna parandamisega,”

ütles Kaasik.

Ecometal opereerib Ida-Virumaal Sillamäel asuvat keskkonnasõbralikku tehast, mis toodab vanade autoakude baasil pliid ja pliisulameid. Tehas on ainulaadne Baltimaades, Soomes ja Lääne-Venemaal. Tehase töötlemisvõimsus on 15 000 tonni akusid aastas.

Ecometal AS on asutatud 1999. aastal ning tehas alustas tegevust 2003.

aasta lõpus. BaltCapi juhitav Baltic SME Fund investeeris Ecometali kahes järgus 2001. ja 2003. aastal, tehes seda koos Eesti erainvestorite ja Itaalia tehnoloogiaettevõttega Engitec Technologies.

Ecometali keskkonnaalane juhtimissüsteem on ISO 14001 sertifitseeritud.

Akude pliiks ümbertöötlemine rangete ökoloogiliste normide järgi ja kasvav plii nõudlus üle maailma annab väikesele Ecometal ASile järjest hoogu juurde.

BaltCap Management on Balti riikide juhtiv riskikapitaliettevõte, mis investeerib stardifaasist edasi jõudnud ja kasvule suunatud Baltimaades tegutsevatesse ettevõtetesse ning finantseerib ettevõtete väljaoste.

Alates 1995. aastast on BaltCap investeerinud enda hallatavate fondide kaudu enam kui 50 miljonit eurot 35 ettevõttesse, millest 20 on tänaseks müüdud.

BaltCapis töötab 10-liikmeline meeskond ning firma kontorid asuvad kõigi kolme Balti riigi pealinnades. BaltCapi omanikud on Baltimaade suurim investeerimispank Suprema Securities ja Põhjamaades tegutsev riskikapitaliettevõte CapMan.

BaltCap on Euroopa Riskikapitali Assotsiatsiooni (European Private Equity Venture Capital Association, EVCA) ja Soome Riskikapitali Assotsiatsiooni (Finnish Venture Capital Association, FVCA) liige.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077