Autor: Mariliis Pinn • 15. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA teadlased on lähedal elektri juhtmeta edastamisele

USA teadlased on välja töötamas lahendust, kuidas ühendada erinevaid elektriseadmeid vooluvõrku ilma juhtmeteta, vahendas ETV 24.

Teadlaste sõnul lähtub nende idee traditsioonilisest füüsikast ning võimaldab edastada elektrit seadmetele kolme kuni viie meetri kaugusele.

Kuigi uurimismeeskond pole veel süsteemi valmis ehitanud ega katsetanud, näitavad arvutisimulatsioonid ja arvutused, et see peaks toimima.

"On nii palju seadmeid nagu mobiiltelefonid ja sülearvutid, mis on viimastel aastatel tekkinud," ütles Massachusettsi tehnoloogiainstituudi abiprofessor Marin Soljacic, kes kuulub uurimisgruppi. "Me hakkasime mõtlema, et oleks väga mugav, kui ei peaks neid laadima."

Juhtmeteta elektrivõrk põhineks elektromagnetiliste lainete resonantsil ning teadlaste sõnul on võimalik seda kasutades kanda elektrienergiat ühelt objektilt teisele.

Juhtmeteta elektri edastamist on uurinud ka Briti ettevõte Splashpower, kes on loonud laadimisaluseid, millele asetatud mobiiltelefonid ja muud väiksemad elektriseadmed laetakse elektromagnetilise induktsiooni abiga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077