Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 31. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubalaeva Runner 4 tühjakspumpamine algab lähipäevil

Vaindloo saare lähistel merepõhjas lebava kaubalaeva Runner 4 kütusest tühjaks pumpamine peaks algama lähipäevil, praegu ootab Norra firma Frank Mohn Flatöi laev Kopenhaageni sadamas vajalikke seadmeid, teatas ETV24.

Runneri 4 tühjakspumpamine läheb maksma 36,4 miljonit krooni, mille Eesti riik kavatseb õnnetuse süüdlastelt kohtu kaudu välja nõuda.

Sõit Kopenhaageni sadamast Runner 4 uppumiskohta võtab aega umbes kaks ööpäeva ja siis võib norralaste laev alustada 100 tonni kütte- ja määrdeõlide väljapumpamist.

Piirivalve mereosakonna teenistusjaoskonna ülem Viljar Rõõm ütles Aktuaalsele kaamerale, et kogu operatsiooni peale on planeeritud seitse ööpäeva. "Tööd toimuvad 24 tundi ööpäevas, täielikult robotite abil, tuukreid ei kasutata. Üks päev on planeeritud laeva korpuse ülevaatusele ja siis järgnevad juba konkreetsed tankide tühjendamise operatsioonid."

Töid jälgib komisjon, kuhu lisaks Frank Mohn Flatöi firma liikmetele kuuluvad ka piirivalve, keskkonnainspektsiooni ja veeteedeameti esindajad. Kogu operatsioon dokumenteeritakse ja igale etapile antakse ühine heakskiit.

Viljar Rõõmu sõnul ei karda ta, et sügistormid võiksid vraki tühjakspumpamist takistada, sest tavaliselt kasutatakse sellist tehnikat veealusteks töödeks Norra naftapuurtornide juures, kus on veelgi karmimad tingimused. "Laev on võimeline töötama lainetes kõrgusega 4-4,5 meetrit, see peaks olema piisav, et teha need tööd ära seitsme päevaga."

Juurdluse kohaselt sai 6. märtsil jääkaravanis sõites Runner 4-le saatuslikuks tähelepanematus, valesti paigaldatud last ja vastava jääklassi puudumine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077