25. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

A. Le Coq: ohtlikud Aura mahlajoogid olid ainult Läti joogipartiis

A. Le Coq Tartu Õlletehas teatas, et ülemäärase kogusega bensoolhapet sisaldavad mahlajoogid Aura olid müügis vaid Lätis.

Läti veterinaar- ja toiduamet peatas A. Le Coqis toodetud Aura Active apelsini- ja nektariinimahlajoogi partii müügi, kuna leidis sellest ülemäärase koguse bensoolhapet.

Konkreetse joogipartii valmistamisel oli vahetusse läinud antud joogi retseptuuris kasutatud kahe erineva säilitusaine kogused. Vaatamata sellele, et säilitusainete üldkogus oli lubatust ligi kaks korda väiksem, ületas bensoehappe kogus eraldi lubatud piiri. Nimetatud kõrvalekalle ei kujuta ohtu või riski inimese tervisele (1,5 l joogis sisalduva bensoehappe koguse saab näiteks ka umbes 200 g jõhvikatest), samas ületab see siiski seatud piirnormi.

Kogu nimetatud partii on Läti turult tagasi kutsutud, mille jaoks toode spetsiaalselt valmistati. Täiendav kontroll on näidanud, et teistes partiides kõrvalekaldeid ei ole.

Bensoehape on üks kahest jookides laialdaselt kasutatud säilitusainetest. Tegemist on kõike tuntuma loodusliku konservandiga, mida sisaldub marjades nagu jõhvikas, pohl ja mustikas. Bensoehappel on mikroobe hävitav ja nende elutegevust pärssiv toime. Toiduainetööstuses kasutatakse nimetatud ainet laialdaselt, kuna see ei mõjuta toidu lõhna ega maitset, tagades samal ajal toote säilivuse ja sellega ka turvalisuse tarbijale.

A. Le Coq Tartu Õlletehas on Eesti suurim joogitootja, ettevõtte müügimaht Eestis oli 2006. aasta esimesel kaheksal kuul 76 miljonit liitrit. A. Le Coq Tartu lletehase olulisemateks brändideks A. Le Coq, Fizz, Aura ja Limonaad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077