Autor: Ferrometal Baltic OÜ • 24. september 2023

Veendu, et sa ei riku tööstussektorile kehtestatud direktiive ja nõudeid

Tööstussektori regulatsioonid karmistuvad ja nõudmised kasvavad. Tänapäeval peab varasemast täpsemalt nõudmised välja selgitama ja valima kohe alguses õiged, asjatundlikud partnerid, et vältida vigu, mis lähevad kalliks maksma.

Soome ettevõte Ferrometal Oy on üks tuntumaid surveseadmete kinnitustarvikute tarnijaid. Ettevõte on kursis nii Euroopa PED- kui ka Ameerika ASTM-standardiga ja oskab pakkuda klientidele õigeid kinnitustarvikuid, et surveseade oleks vastupidav ja täidaks nõuded.

Ferrometal Oy

• Asutatud aastal 1976

• Tootevalikus 70 000 kaubaartiklit

• Oma nutikad teenuselahendused

• Käive 2022. aastal 40 miljonit eurot

• Igas kuus tarneid üle 750 000 kg

• Ligikaudu 120 töötajat kolmes riigis

Eestis asub Ferrometal Oy müügiettevõte Ferrometal Baltic OÜ, mille töötajaskond hoolitseb klientide eest kohapeal.

Surveseadmete direktiiv ja surveseadme kinnitustarvikud

Surveseadmete direktiivi all peetakse silmas Euroopa Liidu direktiivi 2014/68/EL. See jõustus esmakordselt juba 1999. aastal numbriga 97/23/EÜ. Surveseadme all peetakse tööstuses silmas mh mahuteid, torustikke, ohutusseadiseid ja mitmesuguseid täitureid (klapid, vooluhulgamõõdikud jne).

Surveseadmete direktiiv on kohustus, mitte soovitus. Selle üks eesmärk on olnud kõrvaldada Euroopa Majanduspiirkonnas kaubanduse tehnilised takistused, s.t kui surveseade on ühes liikmesriigis heaks kiidetud, võib selle turule viia ka piirkonna muudes riikides. Õigusaktide põhieesmärk on siiski tagada, et surveseade ei kujuta paigaldamise, õigesti kasutamise ja hooldamise ajal kellegi tervisele, turvalisusele ega omandile ohtu.

Surveseadmete direktiiv määratleb olulised ohutusnõuded selliste surveseadmete projekteerimisel, valmistamisel ja nõuetekohasel hindamisel, mille suurim lubatud kasutussurve on üle 0,5 baari.

Surveseadme all peetakse silmas mh mahuteid, torustike ohutusseadmeid ja mitmesuguseid täitureid (klapid, vooluhulgamõõdikud jne). Tegemist on seadmetega, mille valmistamisel ei tohi kasutada tavapäraseid kinnitustarvikuid.

Surveseadme tootja vastutab valitud materjalide eest. Valmistaja peab märkima tehnilisse dokumentatsiooni, kuidas on täidetud direktiivi materjalidele kehtivad nõuded. Paljude surveseadmete jaoks on välja antud ühtlustatud EN-standardeid, milles viidatakse sobivate kinnitusmaterjalide seisukohalt standardile. Kui surveseadmete tootja valib kinnitustarvikud standardi materjalivalikust, võib ta põhjendada nende valikut ja kasutamist ühtlustatud standardite alusel, nii et spetsiaalset materjalide erihinnangut ei ole vaja.

Sobivad surveseadmete kinnitustarvikud

Surveseadmete kinnitustarvikud erinevad mitmel moel nn tavapärastest standardpoltidest. Surveseadmete direktiivis esitatud olulised ohutusnõuded on kohustuslikud. Surveseadmete jaoks ette nähtud materjalid peavad olema muuhulgas piisavalt vastupidavad ja tugevad. Kinnitustarvikute valmistamisel kasutatud algmaterjal peab täitma standardite nõuded.

Tootja kvaliteedisüsteemis peab olema akrediteeritud Euroopa järelevalveameti surveseadmete direktiivile vastav sertifikaat. Lisaks sellele viidatakse toodete nõuetelevastavusele materjalitõendiga EN 10204 3.1, mida peab olema võimalik jälgida kogu tarneahela ulatuses.

Materjalid

Ferrometali surveseadmete kinnitustarvikute laosortimendi tuuma moodustavad heaks kiidetud tehaste valmistatud kuuskantpoldid ja -mutrid. Kasutatud tooraine täidab kõik surveseadmete direktiivi materjalide nõuded ja on mitmeotstarbeline, sobides kõigile surveklassidele ning töötemperatuuridele vahemikus –60 … +500 °C.

Lisateavet jagab Ferrometal Baltic OÜ. Võtke ühendust!

Ferrometal Baltic OÜ, Varre 1, 10138 Tallinn, tel. +372 699 0470, e-post [email protected]

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077