Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 28. aprill 2023

Eestis loodud moodne robotlahendus aitab Ericssonil tõhusamalt toota

Telekommunikatsiooniseadmete arendaja ja tootja Ericsson on Eestis tegutsenud üle veerandsaja aasta ning toonud turule nii 4G kui ka 5G mobiilsidevõrgu tehnoloogia. Samuti on arendatud uut tehnoloogiat targaks tootmiseks. Ettevõttes on kasutusel ka moodsad robotlahendused, üks neist on Eesti masinaehitaja Hoob OÜ arendatud koosterobot.
Ericsson Eesti tootmise arendusjuht Rainer Koorem
Foto: sergeizjuganov.com

Ericssoni Tallinna tehas ei ole klassikalises mõttes tehas, vaid on innovatsiooniüksus. Tehnoloogialiider arendab ja industrialiseerib Eestis uudseimaid sidevõrguseadmeid. Just Eestis valmivad sidevõrguseadmed, mille kaudu levivad 4G ja 5G raadiosagedused kogu maailmas. Ericssoni tehnoloogia ja kompetents on unikaalne.

Rainer Koorem, Ericsson Eesti tootmise arendusjuht
Meil on kuus üle 400 prototüübi, sest tooteportfell on mahukas ja dünaamiline. Uusi tooteid tuleb pidevalt juurde ning eelmised lähevad masstootmiseks partnertehastesse. Vajame tarka tootmist, et olla andmepõhised, agiilsed ja efektiivsed

"Arendame tooteid algusest lõpuni, alustades trükkplaadile mikrokiipide ladumisest, lõpetades filtrite ja antennide paigaldamise ning tarkvara testidega. Meil on kuus üle 400 prototüübi, sest tooteportfell on mahukas ja dünaamiline. Uusi tooteid tuleb pidevalt juurde ning eelmised lähevad masstootmiseks partnertehastesse. Vajame tarka tootmist, et olla andmepõhised, agiilsed ja efektiivsed,“ tutvustab Ericsson Eesti tootmise arendusjuht Rainer Koorem.

"Viimastel aastatel on automatiseerimine Ericssonis olnud kiirel tõusuteel, nagu enamikes teistes tublides tööstustes. Võiks öelda, et mõni aasta tagasi olime koguni valinud suuna enamike lõppkooste etappide automatiseerimiseks, ent peatselt saime aru, et automatiseerimine ei saa olla omaette eesmärk. Tegemist ei ole odava investeeringuga ning automatiseerida tuleb ikka neid tööetappe, kus mõju kõige suurem.”

Hoobi eeliseks lisaks tehnoloogilisele tugevusele on kohalik tugi

Automatiseerimisel keskenduti rutiinsematele ja täpsust vajavatele operatsioonidele. Nendeks on näiteks kruvide keeramine, termopasta, liimi ja teiste voolavate materjalide lisamine ning väiksemate detailide rutiinne täppispaigaldamine. "Suurt kvaliteediriski nägime imepisikeste adapterite käsitsi paigaldamises, sest mõnes tootes on neid vaja sisestada rohkem kui sada tükki. Tegime põhjaliku analüüsi, küsisime pakkumisi paljudelt ettevõtetelt siit- ja sealtpoolt piiri ning leidsime adapterite paigaldamise roboti ehitamiseks partneri Eestist Hoob OÜ näol. Tegemist on väikese, paarikümne töötajaga ettevõttega ja väikeste ettevõtete puhul võib harilikult juba ette aimata suurt paindlikkust ning lihtsat vahetut suhtlust. Samuti oli nende eeliseks lisaks tehnoloogilisele tugevusele kohalik tugi – nii kui meil on mingi mure, on nad siitsamast Tallinna külje alt kättesaadavad,” räägib Koorem.

Ta lisab, et Hoobi suhtlus on alati ladus, partnerid abivalmis ning mõistavad suure tehase erivajadusi. "Kui midagi on vaja muuta või juurde arendada, Hoobi insenerid ja spetsialistid saavad asjadest kiiresti aru ning asuvad kohe tegutsema. Nende arendatud EBCelli robotid püüdsime hoida võimalikult lihtsad: operaator lükkab toote roboti juurde, sisestab triipkoodilugeja abil „retsepti” ning masin hakkab tööle. Ülilihtne!”

Mitmekülgsed robotid on kasutatavad erinevate toodete puhul

Hetkel on Ericssonis kasutusel kolm Hoobi arendatud EBCelli robotit, mille väärtuseks on peale töö kvaliteedi ja kiiruse nende iseseisvus ning peaaegu olematu hooldusvajadus. Lisaks on robotid madala energiatarbimisega ning turvalised, olles varustatud erinevate sensorite ja turvakardinatega. "Me ei ole tüüpiline masstootmise üksus, vaid tegeleme prototüüpimisega, toodete masstootmiseks ettevalmistamisega, seega paindlikkus ja agiilsus on meie puhul olulised märksõnad – kõiki protsesse ei peagi automatiseerima. Olemasolevad kolm robotit annavad meile piisava tootmisvõimsuse ja paindlikkuse, sest tooteportfoolio on lai ning neid masinaid saab kasutada paljude erinevate toodete puhul,” lisab Koorem.

Ericsson Eesti tootmise arendusjuht Rainer Koorem
Foto: sergeizjuganov.com

Ericsson Eestis töötab üle 2000 inimese, kellest pooled on arendajad, insenerid ja IT-spetsialistid ehk targa tootmise eksperdid. Nii võib tekkida küsimus, et miks lasti robotid arendada väljaspool oma maja? „Küsimus on õigustatud,” muigab tootmise arendusjuht. „Kuigi Ericssoni Tallinna tehasel on ka endal masinaehituse jaoks eraldi osakond, siis keerukamate süsteemide arendamisel kaasame jätkuvalt väliseid partnereid“.

Rainer Koorem, Ericsson Eesti tootmise arendusjuht
Ericsson tegutseb küll ärilt ärile äris, ent reaalsuses on ettevõtte toodetega kokkupuude kõigil inimestel, kes kasutavad mobiiltelefoni või mobiilsidevõrke

Ericsson tegutseb küll ärilt ärile äris (B2B), ent reaalsuses on ettevõtte toodetega kokkupuude kõigil inimestel, kes kasutavad mobiiltelefoni või mobiilsidevõrke. Ettevõte pakub telekommunikatsiooniteenuseid ning multimeedia lahendusi rohkem kui 180 riigis. Laiaulatuslik portfoolio katab võrgustikke, digiteenuseid, reguleeritud teenuseid ja tekkivaid ärisid, mida jõustavad 5G ja IoT platvormid.

Hoob OÜ asutati 2014. aastal Eesti inseneride poolt ja pakub tehastele võtmed-kätte tootmise automatiseerimise lahendusi. Lisaks projektipõhisele robotiseerimisele on ettevõtte teiseks ärisuunaks masinate ja robotsüsteemide valmistamise allhanketeenused. Tallinna külje all Jüri tehnopargis asuvas arendus - ja tootmisüksuses valmivad masinad nii elektroonika-, auto-, kui meditsiinitööstuse tarbeks.

Kui teil tekkis huvi Hoobi arendatud robotlahenduste vastu ja soovite ka enda tööstust tõhusamalt, kiiremini ja paindlikumalt tööle panna, leiab rohkem informatsiooni siit: hoob.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077