Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus • 16. november 2021

Kulutõhus automatiseerimine: igus esitleb maailma kergeimat koostöörobotit

Kulutõhus, kerge ja inimese-roboti koostööks mugav: uus igus ReBeL koostöörobot
Autor: igus GmbH
Uus täielikult integreeritud polümeerist laineülekandega ReBeL robot teeb teenindusrobootika kättesaadavamaks

Ülimalt lihtne automatiseerimine: uus ReBeL on iguse polümeeridest koostöörobot, mis kaalub ainult kümme kilogrammi. Väikesed kulud, vähene hooldusvajadus ja lihtne tööpõhimõte tähendab, et ReBeL teeb teenindusrobootika innovaatilised ideed reaalselt kättesaadavaks ka väiksematele ja alustavatele ettevõtetele, leides kasutust nii põllumajandusdroonidel kui ka liikuva koduabilisena.

Meditsiinis, doseerimismasinates, põllul või tehastes saavad kerged koostöörobotid aidata automatiseerida monotoonseid ülesandeid. Et interaktiivseid teenindusrobootika võimalusi saaks kasutusele võtta kiirelt ja soodsalt, on igus välja töötanud ReBeLi uue põlvkonna. Kergel plastrobotil on täielikult integreeritud laineülekanne koos mootori, enkoodri, jõu juhtimise ja kontrolleriga. Täielikult integreeritud laineülekande elektroonilised komponendid teevad võimalikuks inimese ja roboti koostöö (human-robot collaboration – HRC). Seda seetõttu, et enkoodri tehnoloogia võimaldab määrata ja piirata jõudu ja pöördemomenti mootorivoolu tugevuse ja nurgamõõtmise kombineerimisel. Selle ülesande usaldas igus topeltenkoodrile, kus tehakse mõõtmine nii liigendi ees kui ka taga. See tuvastab jõu ja pöördemomendi taseme ning reageerib vastavalt.

Plast on automatiseerimises ilmategija

Kuna ReBeLis on kasutusel plast, on tulemus väga kompaktne ja kerge. Alla kümnekilose netokaaluga robot on turu kõige kergem koostöörobot ehk kobot. Selle kandevõime on kaks kilogrammi ning tööulatus 700 millimeetrit. Tänu väiksele alghinnale – koos juhtimissüsteemiga alla 4000 euro – saab ReBeLit kasutada ka kohtades, kus robootika kasutamine end varem ära ei tasunud. Paljud innovaatilised ideed muutuvad nüüd tehtavaks: seda on võimalik kasutada automaatjuhitavates sõidukisüsteemides või koguni baarmenina. „Paljud noored ettevõtted näitavad praegu, mis on soodsa automatiseerimisega võimalik,“ ütleb Alexander Mühlens, iguse automatiseerimistehnoloogia juht.

„Näiteks tekstiilitööstuses, nagu ettevõttes ADOTC. Siin on iguse robotkäe ülesanne tekstiilitükkide automaatne etteanne õmblusmasinasse ja eemaldus. Kuna robotite energiahinnad on maailma mastaabis võrreldavad, tasub see automatiseeritud toode end ära.“

Robootika muutub kättesaadavamaks

Lisaks hinnale langetab igus ka teisi takistusi turule sisenemisel nagu keerukus. Näiteks saab uut ReBeLit, nagu ka teisi iguse robotkäsi, delta- või lineaarroboteid väga lihtsalt katsetada ja kasutada. Selleks pakub igus tasuta juhtimistarkvara. Roboti liikumisi on lihtne kiiresti määratleda ja simuleerida. See säästab ettevõtete jaoks kasutuselevõtu kulusid ning nad ei sõltu enam nii palju integraatoritest. Need, kes vajavad täiendavat abi, saavad kasutada uut teenust RBTXpert, mis aitab valida õige soodsa robootikalahenduse. Pärast tasuta veebinõupidamist RBTXpertiga saab sobivat robootikasüsteemi katsetada. Katsete põhjal saab RBTXpert koostada kliendile hinnapakkumise. Selle teeb võimalikuks soodsa robootika turg RBTX.com, kust leiab erinevate tootjate komponente, riistvara ja tarkvara. Siit leiab robotikinemaatikat, kaameraid, GUIsid, haaratseid, jõuelektroonikat, mootoreid, andureid ja juhtimissüsteeme. Tänu „Ehita või osta“ põhimõttele saavad kliendid konfigureerida oma roboti jaoks üksikuid komponente või juba valmis robootikalahendusi ja neid tellida.

www.igus.ee

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077