Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 15. september 2021

Teenuspõhine reoveepuhastus aitab tööstusettevõtetel oma protsesse säästa ja sujuvamaks muuta

Tööstusettevõtte jaoks on reovee puhastamine keeruline protsess, millele kohaldub palju reguleerivaid õigusnorme. Reoveepuhastust saab aga teenusena sisse osta ka kogenud reoveekäitlejalt.

Peaaegu kõik tööstusettevõtted tegelevad ühel või teisel viisil reoveepuhastusega iseseisvalt, olenemata tööstusharu või ettevõtte suurusest. Mõnel ettevõttel on oma reoveepuhastid, kuid puhastusseadme hooldamine tarbib ressursse, mida saaks muidu põhitegevusse suunata. Teiste ettevõtete jaoks võivad puhastusseadmed olla juba oma kasutusea lõppu jõudnud ja nad peavad hakkama mõtlema uutele seotud investeeringutele. Mõnel juhul suunatakse tööstusreovesi olmereovee puhastusjaama, kuid ka selle puhul ei saa välistada vajadust reovett eeltöödelda.

Advenil on kogemusi tööstusreovee puhastamises eri lahenduste puhul.

„Sageli ei osatagi arvata, et tööstusreovee käitlemist saab ka allhanke korras sisse osta. See vabastab ressursse ja võimaldab ettevõttel keskenduda oma põhitegevusele,” ütleb Adveni kontseptsioonijuht Jani Vuorinen.

Reovee ringlussevõtt tähendab vastutustundlikkust ja kokkuhoidu

Põhjamaades arvatakse üldiselt, et vett on palju ja see on odav. Siin ei ole sarnast veepuudust nagu põua käes kannatavates piirkondades, kus vesi võib lausa otsa saada ja ainsaks püsivaks veeallikaks on ringlusse võetud puhastatud reovesi. Reovett võib vaadelda osana ettevõtte ringmajanduslahendusest: seda saab ringlusse võtta, vähendades seeläbi vajadust toorvee järele, ning sellest saab eraldada soojusenergiat, tooraineid või toitaineid. Biogaasi tootmiseks saab kasutada ka reovett, mis on suure orgaanilise aine sisaldusega.

Reovee käitlemist reguleerivad praktikas ELi õigusaktid, kohalik seadusandlus ja objektidele antud keskkonnaload, kuid seda protsessi võib näha ka laiemas plaanis osana ettevõtte jätkusuutlikkusest.

„Reovee puhastamine aitab kaasa ettevõtte jätkusuutlikkusele ja parandab selle mainet. Peale selle aitab tõhus reoveepuhastus ettevõttel sageli raha säästa, sest vähendatakse kanalisatsiooni ja tasulise joogivee tarbimist. Mõnel juhul toimivad tehases protsessid efektiivsemalt kui vee kvaliteet paraneb ja sellega võib kaasneda kulutõhusam tootmine. Need kõik on head argumendid, miks iga ettevõte peaks oma reoveekäitluses korra majja lööma,” ütleb Vuorinen.

Teenus on alati ettevõtte järgi kohandatud

Varem oli reoveekäitluse projektides ettevõtet tavaliselt abistamas konsultant, kes otsis ettevõttele sobivat seadmete tarnijat ja lahendust. Nende aegadega võrreldes oleme jõudnud kaugele: näiteks arendab Adven koos kliendiga välja terve teenusmudeli ja osutab ettevõttele vastavaid teenuseid. Lisaks lahenduse loomisele vastutab Adven reoveepuhastusjaama investeeringute, projektijuhtimise, jaama töö, hooldamise ja teenuse ööpäevaringse seire eest. Loe lähemalt Energy as a Service teenusmudeli kohta.

„Projekti alguses selgitame välja ettevõtte vajadused seoses veepuhastusviisidega ja kuidas veetöötlust saaks parandada. Selles etapis on oluline kaaluda, kas saaksime optimeerida tehase protsesse nii, et reovett tekiks vähem, kas protsessides oleks võimalik vett ringlusse võtta või kas puhastatud reovett saaks taaskasutada,” selgitab Adveni kontseptsiooniarendaja Elina Isokangas.

„Lähtudes kliendi vajadustest ja olukorrast hakkame koos kliendiga kavandama uut lahendust, mis võib endas sisaldada näiteks veepuhastust ja soojustagastust. Ettevõtte reovett analüüsitakse ning koostatakse lahenduse eelkontseptsioon ja ligikaudne hinnaprognoos. Kui klient annab meile rohelise tule, kirjutame ettepaneku üksikasjalikumalt lahti, optimeerime vajalikud kohad ja teeme vajadusel esmakatse, et leida parim veepuhastustehnoloogia ning kliendi jaoks usaldusväärne ja kulutõhus lahendus,” jätkab Elina.

Puhastusmeetodiks võib olla näiteks membraantehnoloogia, ioonvahetus, keemiline töötlemine, aurustamine või bioloogiline töötlus. Üldiselt kombineeritakse vajaliku puhastustulemuse saavutamiseks eri tehnikaid.

„Ilma tehnoloogiliste piiranguteta tegutsemine on spetsialistide jaoks väga põnev ja ühtlasi ka kliendi huvides. Meie lähenemisviisi ainulaadsus seisneb selles, et ühendame oma ulatusliku veepuhastusalase kogemuse kliendikeskse ja lahendustele orienteeritud tegevusmudeliga,” ütleb Vuorinen.

Loe siit lähemalt tööstusliku veetöötluse kohta.

Hoia ennast värskete energia- ja veetöötluslahendustega kursis ning telli uudiskiri siit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077