Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 18. oktoober 2019

Päikesepaneelide ohutuse testimisest

Päikesepaneelide rike võib põhjustada tulekahju, nagu juhtus Tartus 4. juunil 2019. Tules hävis ridaelamu boksi katus ja ruumid said veekahjustusi. Eestis oli see arvatavasti esimene päikesepaneelide rikkest põhjustatud tulekahju. Mida tuleks teha, et taolisi õnnetusi ära hoida?

Maailmas on päikesepaneelide riketest põhjustatud õnnetusi arvukalt esinenud. Kaitsmetest siinkohal abi pole, kuna päikesepaneelide vahele ega sisse neid paigutada ei saa. Päikesepaneeli kereühenduse korral võib paneelis tekkida elektrikaar, mis süütab paneeli ja seejärel katuse. Ka sellise tulekahju kustutamine on ohtlik, kuna päikesepaneelide pinget välja lülitada ei saa ning tuletõrjuja võib saada elektrilöögi ja alla kukkuda.

Ohutuse tagamiseks tuleb päikesepaneele paigalduse järel ja hiljem perioodiliselt testida. Testida tuleb elektrilist isolatsiooni ja kaitsemaandusühendusi. Testimise muudab keerukaks see, et elektripaigaldistele ette nähtud isolatsioonitestrid aga ei võimalda isolatsiooni kontrollida pinge all. Tuleb kasutada spetsiaalset päikesepaneelide ohutustestrit, näiteks firma Gossen Metrawatt PROFITEST PVsun, mis võimaldavad pinge all testimist. Allpool on selle päikesepaneelide ohutustestri lühikirjeldus.

Omadused ja kasutamine

Tester PROFITEST PVsun on ette nähtud päikesepaneelide ja nende elektriahelate elektriohutuse testimiseks vastavalt standardile EN 62446. Seade võimaldab mõõta alalispinget kuni 1000 V ja -voolu kuni 20 A. PROFITEST PVsun sobib nii päikesepaneelide paigaldajatele kui päikeseenergiasüsteemi ohutuse kontrolliks auditil.

Isolatsioonitakistuse mõõtmine (0...20 MΩ) on võimalik ka pingestatud olekus testpingel 250 V / 500 V / 1000 VDC. Kaitsemaandusjuhi katkematuse kontroll 0...10 Ω teostatakse 200 mA vooluga. Testimisel seade vahetab automaatselt polaarsust.

Tester on väike ja tugev ning sobib kasutamisks nii rasketes ilmastiku tingimustes kui ka pimedas. Seadet on mugav kasutada, kuna see kaalub ainult 500 g ja kasutab nelja AA-patareid. Kaasas on tasuta tarkvara PROFITEST PVsun memo Control Center. Enne testimise alustamist saab tarkvara kaudu kõik testitava objekti andmed testrisse laadida. See muudab objektil mõõtmised kiireks ja mugavaks. Mõõtetulemused salvestatakse testrisse peale edukat mõõtmist. Seejärel saab läbi USB-liidese mõõtetulemused edastada arvutisse ja neid tarkvaras edasi töödelda.

Testri lisadena on saadaval päikesekiirguse võimsuse andur (W/m2), kontaktivaba temperatuuriandur ja kaldenurga määraja. Huvi korral tulge seadet proovima!

Küsige lisateavet ja pakkumist [email protected] või tel 655 1312.

Firma GMC-i Messtechnik GmbH esindaja Eestis on Energiatehnika OÜ.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077