Autorid: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected], Kadri Penjam • 3. september 2019

Nähtamatu arendaja, silmapaistvad nutikad lahendused – Krakul

Krakul OÜ on noortest ja ärksatest spetsialistidest koosnev meeskond, kes 2013. aastal alguse saanud mõttest vorminud tänaseks edukalt tegutseva sardsüsteeme arendava ettevõtte. Oma osa selles on kindlasti pikaajalistel kliendisuhetel, mis loonud usaldust, aidanud tundma õppida koostööpartnerite vajadusi ning pakkunud väljakutseid.

Ettevõte on algusest peale enda jaoks paika pannud eesmärgid, mille poole püüelda ja miks seda teha. Valdkondi, milles end proovile panna, on olnud seni seinast-seina, mis on tähendanud ühtlasi arenguperspektiive ning liikumist mitmetes suundades. Hetkel kuulub Krakuli tiimi 17 inimest, kes tegutsevad igapäevaselt selle nimel, et anda maailmale tagasi läbi tootearenduse midagi head.

Krakuli CEO Jaan Hendrik Murumets oli ettevõtte teine töötaja ning tema sõnul on eesmärgiks olnud pakkuda koostööpartneritele vaid parimaid lahendusi ja luua tooteid, mille üle saab tunda uhkust ning mis annavad ühiskonnale lisaväärtust. „Meie huvi ei ole projekti lihtsalt ära teha, vaid uhkusega sellest ka edaspidi rääkida,“ selgitab Murumets.

Krakul – kindel partner nii täna kui tulevikus

Siinse meeskonna jaoks on alati olnud oluline klientide rahulolu ning seda igas aspektis. On selge, et tööd tehakse ühiste eesmärkide nimel ning eelkõige on edukad need partnerlussuhted, kus tuntakse üksteist pikalt ja põhjalikult. Nii nagu on erinevaid kliente, on ka erinevaid koostöövorme, mis tähendab seda, et kõigi klientidega kaardistatakse esmalt ära nende vajadused – seda nii täna, lähitulevikus kui kaugemalgi. Hetkel on Krakulil üle 25 kliendi ning teoksil üle 70 projekti.

„Meie eesmärgiks on olla täna, mitme kuu ja ka aasta pärast oma partneri kõrval. Oleme paindlikud ning olgu tegu millise koostöövormiga iganes – peale toote välja töötamist ei lõpe meie tugi kliendile, vaid lihtsalt selle vorm muutub. Oleme alati olemas, millal iganes tekib kliendil küsimus, soov saada konsultatsiooni või tekib plaan toodet edasi arendada-parandada – sest teadmine, kas toode toimib valmiskujul just nii nagu soovitakse ja milliseid lisafunktsioone annab sellele lisada – see tuleb alles praktika käigus,“ soovib Krakul olla koostööpartnerite kõrval igal sammul.

Nagu öeldud, siis edukas koostöö – see on Krakuli jaoks midagi pikaajalist. „Prototüübi väljatöötamine võtab tavaliselt aega 3-6 kuud, toote lõplik valmimine aga kuni aasta. Seejärel jälgime, kuidas toode reaalselt tööle hakkab, milline on tagasiside – pideva tagasiside saamist peame projektide puhul alati oluliseks, sest selle põhjal teame, kuidas tootega edasi minna,“ selgitab Murumets, et nii toote kui teenusearenduse puhul on alati eesmärgiks muuta olemasolev veelgi mugavamaks, kasumlikumaks ning nutikamaks.

„Usun, et kliendi jaoks pakub lisaväärtust ka teadmine, et meie juures on võimalik suhelda otse inseneriga – ja üldse meeskonnaga – kes on ise tootmis- ja arendusprotsessis kättpidi sees ning oskavad koheselt vastata tekkinud küsimustele. Meie juures puuduvad vahelülid, mis hoiab omakorda kokku kõigi osapoolte aega ja energiat. Meil on aus kommunikatsioon, mõistame ja abistame ning kui tõesti peaks tarvis minema, siis suuname vajadusel edasi. Samuti peame oluliseks, et projektil oleks laiem kasutegur. Meie endi jaoks tõusevad muude tööde hulgast esile just personaalsed tehnikalahendused - mida keerulisem on projekt, seda huvitavam see meile endile on, sest saame siis ka ennast ise proovile panna,“ lisab Murumets.

Tehnilised kogemused loovad hindamatud teadmised tulevikuks

Krakuli suureks plussiks võib tuua ka asjaolu, et senised mitmekülgsed kogemused erinevate projektidega on andnud laiahaardelised tehnilised teadmised. „Meil on palju kogemusi IIOT-ga (Industrial Internet of Things). Oleme läbi seniste kogemuste saavutanud pädevuse erinevate andmehõive ja mõõtelahendusega ning suudame seeläbi lahendusi pakkuda ka keerulisematel juhtudel,“ tõdeb Jaan Hendrik Murumets.

Siinkohal võib välja tuua kindlasti Krakuli panuse Flydog Marine’i statsionaarsete poide väljatöötamisel. „See tähendab praktikas seda, et nende poide abil on võimalik saada veekogude olukorra analüüsis olulist rolli mängivaid ning meteoroloogia instituudile edastatavaid andmeid – veekogu temperatuur, veetase, õhuniiskus – kätte regulaarselt ning see annab võimaluse omada vajalikku infot ööpäevaringselt ehk 24/7 ja 365 päeva aastas,“ toob Murumets näite.

Samuti veetakse ühiselt projekti Bikeepiga, kellega koos arendatakse välja linnakeskkonnas nutikad rattaparklad – täna võib Tallinna kesklinnas neid silmata juba igal pool. Samuti ollakse tegevad nutikate ülekäigurajamärkide projektis – kui ülekäigurajal tuvastatakse inimene, annavad liiklusmärgid LED-värvide ning infrastruktuur-sõiduk suhtluse kaudu autojuhtidele ning ühendatud sõidukitele jalakäija olemasolust märku.

Ning kui veel on tarvis tõestust, et Krakul jõuab tõesti kõikjale, siis ka mesinikel ja põllumeestel on nii täna kui tulevikus nende poolt loodust abi. Nimelt on arendatud välja võimalus koguda mesitarude juures spetsiaalsete mõõturite abil mitmesuguseid andmeid – kasvõi seda, mitu mesilast on kärjel käinud – mis annab mesinikele vajalikku infot taru elujõulisuse kohta. Põllumehed saavad aga abi seadmetest, millega saab mõõta põldude peal niiskust ning andmed kokku koguda reaalajal. Piirkondades, kus ei ole piisavalt vett, on abiks aga taimede õigel niisutamisel vastavad seadmed.

Foto: Jake Farra

Aurèle de Bosset, WECHEER Co-Founder
Külastasin Eestit 2017. aasta alguses, et arutada koostöö võimalikkust Krakuliga. Neid oli sel hetkel meeskonnas 3 ja meid 5. Vaid ühe päevaga suutsime paika panna väga täpse suunitluse ning juba kuu hiljem sai projekt käima lükatud. Oli imetlusväärne, et vaid 3 kuud hiljem istusid kaks Krakuli liiget Vietnamis ning katsetasid valminud prototüüpi (nutikas pudeliavaja andmekogumiseks). Meie koostöö on kestnud tänaseni ning mõlemad ettevõtted on selle aja jooksul kasvanud märgatavalt. Alguses juhtis Krakul projekti, kuid täna töötame üheskoos segatud tiimis (Wecheer & Krakul) ning võib öelda, et meie koostöö on sujunud väga hästi. Mõned Krakuli tugevad küljed: esiteks - meil on alati olnud tunne, et nutikas pudeliavaja on rohkem nende kui meie endi toode. Seda seetõttu, et projekti igas etapis on nad olnud hingega asja juures ning püüdnud meile igati selgeks teha, mida on vaja ja miks ning teostanud selle tõeliselt kiiresti. Töötame ühise tiimina ning nad on olnud korduvalt Vietnamis, toetades nii produkti tootmist kui testimist. Vajadusel on Krakul olnud alati olemas – oleme uskunud neisse ja nemad meisse. Samuti nende paindlikkus ning reaktiivsus – kui on tarvis vaid kahepäevase ette teatamisega lennukisse hüpata ning lennata teisele poole maakera (kuigi püüame selliseid olukordi vältida), siis Krakul on selleks alati valmis. Ning mööda ei saa ka täielikust usaldusest ning pühendumisest – võime Krakulit igas aspektis usaldada, mis tähendab, et saame keskenduda pideva juhendamise asemel põhilisele – et töö saaks tehtud. Nad on näidanud tahet ja võimekust arendada edasi mitte vaid meie toodet, vaid liikunud edasi ka tööspetsiifikas. Arvan, et see on võtmesõna – soov saavutada mitte hea tulemus, vaid parim tulemus.
Kristjan Tiimus, Threod Systems CTO
Threodi Systems ja Krakuli vaheline koostöö sai alguse juba 2013. aastal, kui Threodil tekkis vajadus mehitamata lennuvahendites kasutatavate elektroonika trükkplaatide järele. Esimeseks suuremaks koostööprojektiks oli Kaitseministeeriumi arendustoetuse konkursil edukaks osutunud autopiloodi projekti elektroonika arendus. Threod spetsifitseeris oma vajaduse ning Krakul viis selle ellu, projekteerides trükkplaadid ning organiseerides nende tootmise. Krakul on tänaseni Threodi partner ja projekteerib enamuse Threodi mehitamata õhusüsteemides kasutusel olevatest trükkplaatidest. Näeme Krakulit tugeva partnerina ka tulevikus, sest oleme kõrvalt jälginud, kuidas mõnepealine elektroonikafanaatikute seltskond on kasvanud väga arvestatavaks tegijaks omas valdkonnas. Koostöö on olnud edukas, sest nii Threodi kui ka Krakuli jaoks on olulised valdkonnas kehtivad nõuded ning kvaliteedi tagamine.
Andri Laidre, Flydog Marine CEO & Founder
Meie senine koostöö Krakuliga on olnud produktiivne. Töötame keeruliste seadmete kallal, kus valmis tooteni jõudmiseks kulub mitu aastat. Oleme praegu jõudmas punkti, kus meie kõige keerulisema toote funktsionaalsus hakkab valmis saama. Krakul on aidanud Flydogil arendada mitmeid keskkonna monitoorimise seadmeid, mida oleme müünud nii Eestisse kui välismaale. Hetkel on meil töös üks keerulisema projekt - profileeriv mõõtepoi, mille paigaldamine toimub paari kuu pärast Floridas. Eestis on sarnaseid ettevõtteid väga vähe ja kõigil tööd palju. Väga keeruline on endale pikaaegset koostööpartnerit leida. Mulle tundub, et meie omavahelise koostööni aitas jõuda see, et Krakuli meeskonnale meeldib meie valdkond ja tulevikuvisioon. Koos saame maailma paremaks muuta. Krakul on paari viimase aasta jooksul jõudsasti kasvanud ja arenenud. Meie ettevõtte jaoks on oluline, et Krakuli meeskond näeb meiega koostööd ka tuleviku perspektiivis ja seega saame arendusele läheneda süstemaatiliselt. Tootearendus on pidev protsess ja on hea teada, et meil on partner, keda saame usaldada. Krakuli meeskond on vastutustundlik ja orienteeritud alati sellele, et projekt jõuaks tulemuseni.
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077