Autor: Toomas Kelt • 15. veebruar 2023

Metsade sertifitseerimine on jäänud tahaplaanile

PEFC Eesti esindaja Eve Rebane.
Foto: Raul Mee
Sertifitseeritud puidu kasutamine võiks olla puidutööstustele müügiargument, kuid tööstused ei kasuta seda kuigi aktiivselt, leiab metsaomanik, Metsatervenduse OÜ juhataja ja Erametsaliidu juhatuse liige Ants Erik saates "Mets ja majandus".

Erik on kindel, et kuigi Eesti metsaomanikud majandavad oma metsi heaperemehelikult ja jätkusuutlikult, oleks metsade sertifitseerimine kasulik metsaomanikele endile. Kuna aga sertifitseerimine tähendab aja- ja ka rahakulu, oleks vaja mingit stiimulit, mis lükkaks tagant ka väiksema metsaomandiga omanikke. Seda stiimulit võiksid anda puidutööstused, makstes sertifitseeritud puidu eest kõrgemat hinda ja tagades sertifitseeritud puidule ostueelise ka vähenenud nõudluse tingimustes.

Sertifitseerimisüsteemi PEFC Eesti esindaja Eve Rebane rõhutab, et järjest enam tarbijaid vaatab ka puittoodete puhul nende keskkonnasõbralikkust ja jätkusuutlikkust tõendavaid märgiseid. Rebane ennustab, et lähitulevikus kasvab nõudlus sertifitseeritud puidu järele oluliselt.

Puitmajatootja EstHus tootejuht Marek Mardisoo räägib saates kogemusest, mille ettevõte on saanud Euroopa teist ainult sertifitseeritud puidust ehitatud eramu püstitamisel. Kui tarbija selliseid asju ei nõua, ei tule ka tootjad järele, usub Mardisoo.

Saates räägivad metsade sertifitseerimisest PEFC Eesti tegevjuht Eve Rebane, Erametsaliidu juhatuse liige, Metsatervenduse OÜ juhataja Ants Erik ja puitmajatootja EstHus tootejuht Marek Mardisoo. Saatejuht on Toomas Kelt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077