Autor: Anu Lill • 18. veebruar 2020

Tesla tahab vabaneda kallist metallist

Tesla uurib võimalusi praegusest teistsuguste akude kasutamiseks.
Foto: Reuters/Scanpix
Elektriautotootja Teslaga seotud allikate väitel on ettevõte jõudnud läbirääkimiste lõppjärku, et võtta oma Hiina tehases kasutusele akud, mis ei sisalda elektrisõidukite akudes sisalduvatest metallidest kõige kallimat – koobaltit, kirjutab Reuters.

Läbirääkimised Hiina ettevõttega Contemporary Amperex Technology (CATL) on kestnud juba ligi aasta.

Elektriautode tootjad kasutavad sõiduautodes tavaliselt nikkel-koobalt-alumiinium-, või nikkel-mangaan-koobaltakusid, kuna nende suur energiatihedus määrab auto sõiduulatuse enne uut laadimist. Akude tiheduse ja ohutuse suurendamiseks on CATL välja töötanud oma tehnoloogia ning pakub liitium-raud-fosfaat-akut (LFP), mis ei sisalda koobaltit.

Selge pole veel see, mil määral kavatseb Tesla LFP-akusid kasutada, sest autotootja ei plaani veel oma praeguste akude kasutamist lõpetada. Tesla on oma hiljuti avatud Shanghai tehases toodetavate Model 3 autode hindu kärpinud, et turuosa juurde võita. Tesla asus tehasest autosid tarnima detsembris, saavutades sellega kokkuhoiu saatmiskuludelt ja tariifidelt. Praegu taotleb autofirma pikema sõiduulatusega Model 3 autode tootmiseks seadusandlikku luba. Läbirääkimisi akutootja CATLiga alustati ligi aasta tagasi ja eelmise aasta augustis külastas Tesla juht Elon Musk isiklikult ettevõtet, kohtudes selle juhiga.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077