Autor: Tõnu Mertsina • 9. september 2020

Tõnu Mertsina: kriisimõjud taanduvad, kuid väljavaade on ebakindel

Ekspordikasv kinnitab kriisimõjude taandumist, kuid väljavaade on ebakindel, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Tõnu Mertsina
Foto: Andras Kralla

Eesti päritolu kaupade ekspordi kasv 6% juulis kinnitas koroonakriisi mõjude kiiret taandumist. Kaupade ekspordi languse põhi jäi maisse, kuid juba juunis ekspordi vähenemine taandus kiiresti. Kaupade väljavedu kasvas juulis ka siis, kui arvestusest jätta välja põlevkiviõlitooted ja elektrienergia, mille eksport kukkus möödunud aasta keskel järsult ning mis tekitas väliskaubanduse arvestusse baasefekti. Kuna ekspordihinnad on tugevas languses, siis oli hinnamuutusega korrigeeritud kaupade ekspordimahu kasv juulis esialgsete arvestuste järgi isegi ligi 13%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077