21. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta aastate madalaimal tasemel

34. nädala börsiuudised: Hiina devalveerimine mõjutab turge; aktsiaturg vedas tööstusmetallid kaasa; kulla hind kiires tõusus; vask murdis alla 5000 dollari; nafta hind 6 aasta madalaim.

Hiina devalveerimine ja kartus, et Aasia piirkonna majandused jahtuvad, panid kukkuma ka tööstusmetallide hinnad. Hiina Shanghai Composite indeks odavnes see nädal üle 10 protsendi. Aasia majanduste jahtumine tähendaks tööstusmetallide nõudluse märkimisväärset vähenemist.

Vask murdis alla 5000 dollariJust Hiina murede tõttu kukkus vase hind sellel nädalal 6 aasta madalaima tasemeni. Hiina on maailma suurim toorainete eksportija. Kuna majandus muutub järjest tarbijakesksemaks, tehakse infrastruktuuri vähem investeeringuid, mis vähendab omakorda nõudlust toorainete vastu.

Tõsi, viimasel ajal on infrastruktuuri investeeringud veidi paranenud. Standard Chartered panga analüütikute sõnul pole see aga piisav. „Tõendid näitavad, et kui Hiina ei kasuta konkreetseid poliitikaid, mis suurendavad nõudlust, siis muutub olukord kolmandas kvartalis hullemaks,“ kirjutasid nad sellel nädalal.

Madalad toorainehinnad survestavad kaevandusettevõtteid. Näiteks Glencore’i aktsia on sellel aastal kukkunud juba 39 protsenti.

Metall kukkus teisipäeval 4989 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates 2009. aasta suvest. Neljapäevaks oli toimunud mõningane taastumine ja nädala lõikes odavnes vask 3 protsenti 5035 dollarini tonnist.

Hiina devalveerimine ja odavam jüaan võib panna Hiina aga oma tööstumetallide tootmist suurendama, mis võib omakorda pakkumist suurendada. Näiteks võib Hiina hakata tootma veelgi rohkem alumiiniumi või kivisütt.

Alumiiniumi hind kukkus seetõttu teisipäeval ka kuue aasta madalaima tasemeni – 1549 dollarini tonnist. Nädala lõikes on hind kukkunud 2 protsenti. Tsink kukkus 3,6 protsenti 1763 dollarini tonnist ja nikkel odavnes 2,3 protsenti 10360 dollarini tonnist.

Rauamaagi hind püsis seevastu stabiilsena – arvatakse, et nõrgem jüaan aitab maailma suurimal tootjal suurendada teraseeksporti. See aga tähendab, et riik vajab terase tootmiseks rohkem rauamaaki, mis turgutab nõudlust.

Teisalt on Hiina majandus jahenemas ja see võib tootmist omakorda pärssida. Seega mõjuvad rauamaagile hetkel kaks vastastikust turujõudu.

Rauamaagi hind odavnes nädalaga 1 protsendi võrra ja tonn maksab 56,41 dollarit. Juulis saavutatud põhjast on rauamaak rallinud juba üle 25 protsendi.

Kulla hind hakkas kiiresti tõusma

Kulla hind on see nädal tublisti tõusnud. Analüütikute sõnul peavad paljud investorid kulda alahinnatuks ja see innustab ostmist, vahendab MarketWatch.Kulla hind tõusis nädalaga 5,6 protsenti 1149 dollarini untsist ja juulis saavutatud 5 aasta madalaimalt tasemelt on kollase metalli hind tõusnud juba 7 protsenti.„Kulla hinnatõus näitab, et madalamad hinnad tekitavad ostuhuvi ja langusele panustavate spekulantide aktiivsus vaibub,“ ütlesid Commerzbanki analüütikud kolmapäeval.

„Tundub, et kuld on põhja ehitamas, mis võib kesta veel mitu nädalat. Jätkusuutlikust taastumisest on veel vara rääkida,“ lisasid nad.

Samuti teatasid analüütikud, et nad ootavad lähitulevikus „vase ja teiste metallide stabiliseerumist.“ Nad väidavad, et mured Hiina üle on „hetkel ülepaisutatud.“ Valitsuse meetmed aitavad lühemas või keskpikas perspektiivis Hiina majandust elavdada ja infrastruktuuri projektide „aitavad vase ja teiste baasmetallide nõudlust turgutada.“

Nafta hinnad kukuvad edasiUSA toornafta hind oli neljapäeva pärastlõunaks kukkunud 40 dollari lähedale. Tegemist on madalaima tasemega alates 2009. aasta finantskriisist.

Langusele andsid hoo sisse uudised, et Põhja-Ameerika ja Lähis-Ida naftavarundamine on rekordilistel tasemetel. Põhjamere (Brent) toornafta on kukkunud nädalaga 6 protsenti 46,42 dollarini barrelist. WTI kukkus samuti 6 protsenti 40,30 dollarini barrelist.

Nafta on alates juunist kaotanud kolmandiku oma väärtusest, sest USA naftatootmine on rekordkõrgel ja Lähis-Ida riigid ei taha pakkumist vähendada. USA naftavarud kasvasid eelmine nädal 2,6 miljoni barreli võrra 456 miljoni barrelini, teatas Energia ja Informatsiooni Administratsioon. Samuti on tekitanud muret Aasia majanduste jahenemine ja sellest tulenev nõudluse kasvu pidurdumine.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077