Autor: Tööstusuudised.ee • 11. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lubi: Riik ei soosi vaid IT-sektorit

Viljar Lubi
Riik ei eelista IT-sektorit, vaid kõiki sektoreid ja ettevõtmisi, mis loovad kõrgelt tasustatud töökohti, ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi reedel, 9. novembril Instrutecil toimunud tippjuhtide päeval.

“Tööstus on väga oluline. Eesti on väike riik ja konnatiik ning vaid siin me vett ringi ajada lihtsalt ei saa. Riik tuleb piiri tagant - ekspordist ja investeeringutest. Ja kui me räägime ekspordist, siis tööstus ongi eksport – ilma selleta me ei saa,” ütles Lubi pea 100 ettevõtja ees peetud kõnes.

Lubi märkis, et Eesti tööstus on tugev, konkurentsi- ja arenemisvõimeline. “Eksport kasvab iga kuu ja selle üle on mul väga hea meel. Väga hea meel on ka selle üle, et viimastel aastatel on muutunud eksportijate struktuur, mis tähendab, et juurde on tulnud palju uusi tugevaid tegijaid,” sõnas asekantlser ja rõhutas, et tööstuse kasv on väga oluline ka riigi jaoks. Selle tõestuseks tuletas Lubi meelde, et valminud on roheline raamat ja selle juurde ka rakenduslik pool. Samuti käib strateegia “Tööstus 2030” nimel koos ka ekspertkogu.

Riik ei soosi vaid IT-sektorit

Mis puudutab näiteks tööjõudu, siis töökäte puudus on Lubi sõnul praegu Eesti üks suurimaid probleeme, kuid Eesti pole siin sugugi erand ja sama mure on ka teistel Euroopa riikidel. “Praeguses kontekstis on avaliku sektori poolt tehtud peaaegu maksimum, mis teha saab. Alates suvest on kvoodi alt väljas kogu kõrgelt kvalifitseeritud tööjõud, sõltumata sektorist.”

“Siin kuu või kaks tagasi pidin Äripäeva vahendusel selgitama, et kas riik eelistab või ei eelista IT-sektorit. Ei eelista! Täitsa ausalt, ei eelista! Riik soosib kõiki sektoreid ja ettevõtmisi, mis loovad kõrgelt tasustatud töökohti. See on meie ambitsioon, et kui lood töökoha, kus keskmine palk on kõrgem kui Eesti keskmine, siis toetame. Work In Estonia programm ei ole ainult IT-inimestee, samamoodi on oodatud insenerid, palun, tooge sisse ja riik maksab peale. Kindlasti ei ole siin ühte sektorit teisele eelistatud,” selgitas Lubi.

7.-9. novembrini toimus Eesti Näituste messikeskuses tööstusmess Instrutec 2018. Viimasel päeval toimus ka konverents “Tippjuhtide päev”, kus teiste seas esines ka majandusarengu asekantsler Viljar Lubi.

 

NB! Viljari Lubi osaleb 22. novembril 2018 toimuval konverentsil "Tööstuse äriplaan 2019" arutelus "Millist plaani vajab tööstus?". Tutvu programmiga ja registeeri SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077