Autor: Tööstusuudised.ee • 7. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduliit sai 25-aastaseks

Toiduliidu juht Sirje Potisepp
Foto: Raul Mee
1993. aasta novembris Eesti toiduainetööstuse ettevõtete ja erialaliitude poolt asutatud Toiduliit tähistab tänavu 25. sünnipäeva.

Toiduliidu missiooniks on toetada ja edendada Eesti toiduainetööstust ja majandust ning aidata kaasa liikmeid toetava soodsa ja sobiva tasakaalustatud eetilise ärikeskkonna kujundamisele.

Tänaseks pea 13 aastat, alates 2005. aastast liitu juhtinud Sirje Potisepp tõdeb, et Toiduliit on muutunud ajas aina tugevamaks tööstusharu huve esindavaks organisatsiooniks, olles ühtaegu arvestatav partner nii avalikule sektorile, rahvusvahelistele organisatsioonidele kui ka teistele asutustele. “Mul on väga hea meel, et tänaseks on meie liikmeskond kasvanud laiapõhjaliseks ning läbi suure töö on saavutatud olulisi Eesti toidutööstuse arengut toetavaid ja edendavaid tulemusi. Juhina on see eeldanud minult suurt vastutust, kuid seda enam võin sektori heast käekäigust täna rõõmu tunda. Soovin tänada Toiduliidu meeskonda, meie liikmeid ja koostööpartnereid, tänu kellele püsib liit tugevana,” sõnas Potisepp.

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul on Toiduliit ära teinud suure töö, et toidutööstust tavainimesele lähemale tuua. „Eesti toidutootjad suudavad tarbijale pakkuda väga rikkalikku kodumaiste toodete valikut ning endiselt eelistab Eesti tarbija kodumaiseid tooteid ? see on suur tunnustus kogu toidusektori ettevõtetele.“

„Maaeluministeeriumil on olnud hea meel teha Toiduliiduga pikaajalist koostööd toidusektori arendamisel. Ühise algatusena oleme käivitanud avatud toidutööstuste nädala traditsiooni, mis on andnud paljudele inimestele võimaluse piiluda toidutööstuste köögipoolele,“ lisas maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti.

Täna kuulub Eesti Toiduainetööstuse Liitu kokku 65 liiget – 62 ettevõtet ja 3 erialaliitu. MTA andmetel maksavad Toiduliidu liikmed 97% toidusektori käibemaksust, annavad tööd tuhandetele inimestele ja ekspordivad Eesti toiduaineid üle maailma.

Liidu olulisemateks tegevusteks on alates 1993. aastast “Eesti Parim Toiduaine” tootekonkursi korraldamine, 2009. aastast läbi viidava “Soeta eestimaist, toeta eestimaist” kampaania rakendamine, toidutööstuse südamega tegija valimine, iga-aastase toiduainetööstuse aastakonverentsi ja tasakaalustatud toitumise konverentsi korraldamine, koostöö konverentsi organiseerimine koostöös Kaupmeeste Liiduga, avatud toidutööstuste nädala läbiviimine koos Maaeluministeeriumiga, Eesti toidu kuu tegevustes osalemine jpm.

Lisaks on Toiduliit üheks tarneahela Eesti heade tavade eneseregulatsiooni algatajaks ja allkirjastajaks. Pikaajalise toiduohutusprogrammi raames on korraldatud teabepäevi ja töötatud välja olulisi materjale sektorile, aidatakse kaasa eksporti toetavate ürituste organiseerimisele, ollakse partner erinevates ministeeriumites, arvukates töörühmades ja ekspertkogudes, tehakse teavitustööd sektori jaoks olulistel teemadel ning PRIA turuarendustoetuste raames viiakse läbi muid erilaadseid projekte.

Eesti Toiduainetööstuse Liit asutati 3. novembril 1993. aastal, mil riigiettevõtte „Liviko” saali kogunes 22 toiduainetööstuse ettevõtete esindajat. Toiduliidu asutamiskoosoleku protokollile kirjutasid alla Tallinna Parfümeeria ja Toidurasvade Kombinaat, RAS Säilis, Eesti Kartulitöötlejate Ühistu, OÜ Areto, AS Eesti Tubakas, RAS Kalev, RAS Tartu Pärmitööstus, RE Liviko, AS Saku Linnas, Assotsiatsioon ASTO, AS Tallinna Karastusjoogid, ÜE Estkompexim, AS Paulig Baltic, Fazer Eesti AS, Eesti Piimaliit ja ÜE Saku Õlletehas.

Läbi aegade on Toiduliidu volikogu esimeesteks olnud Cardo Remmel, Tiit Kõuhkna, Udo Themas, Tiit Nuudi, Oliver Kruuda ja Enn Kunila. Alates 2015. aastast juhib liidu volikogu Salvesti nõukogu esimees Veljo Ipits. Enne Sirje Potiseppa juhtis Toiduliidu tegevusi perioodil 1997-2005 Helve Remmel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077