Autor: Tööstusuudised.ee • 6. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan Estonial avaneb võimalus hakata Hiina linnuliha eksportima

6. novembril allkirjastati Eesti ja Hiina vahel linnuliha protokoll.
Foto: HKScan
6. novembril allkirjastati Eesti ja Hiina vahel linnuliha protokoll, mis lubab alustada Eesti linnuliha eksporti Hiina turule.

„Hiina ekspordiloa taotlemisprotsess võttis aega keskeltläbi poolteist aastat, mille käigus auditeerisid Hiina vastavad ametid HKScan Estonia kogu linnuliha tootmise väärtusahelat alates sööda tootmisest ja haudejaamast kuni broilerifarmideni ja Tabasalu lihatööstuseni. Lisaks pikale auditeerimisprotsessile on Hiinal ranged nõuded tootmisetappidele ja liha kvaliteedile tervikuna ning see näitab meie kodumaise linnuliha kõrget taset,“ ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere pressiteates.

„Tahame omalt poolt tänada Maaeluministeeriumi ja Veterinaar- ja Toiduametit, kes juhtisid auditeerimisprotsessi kiirelt ja kõrgel tasemel. Tänane linnuliha protokolli allkirjastamine on hea näide koostööst riigi ja ettevõtete vahel ühise eesmärgi nimel,“ rõhutas Mere. 

Eesti toiduohutus ja järelevalve on kõrgel tasemel. Sellest on aru saanud ka Hiina inspektorid, kes on mitmel korral Eestit külastanud. Täna astusime suure sammu edasi ja allkirjastasime Hiina Tolliameti asepeadirektoriga ka linnuliha protokolli. Eriti tähelepanuväärne on see, et oleme Euroopa Liidus Poola järel teised, kes vastava protokolliga on kokkuleppele jõudnud. Linnuliha protokoll on raamdokument, millega määratakse nõuded Hiina eksporditavatele toodetele, käitlemisettevõtetele ning sertifitseerimisele,“ sõnas maaeluminister Tarmo Tamm.

„Ekspordime täna Hong Kongi kanavarbaid ja -tiibu, kuid arvestades Hiina turu avanemist ja Aasia turu suurust, siis näeme kindlasti edasisi võimalusi tootevalikut laiendada. Põhjamaise puhta looduse ja siin kasvatatud liha kõrge kvaliteet on teada kaugetes piirkondades ja nende turgude potentsiaal on meie jaoks tohutult suur,“ lisas Mere.

HKScan on Põhjamaade liha- ja toiduainetööstuse ettevõte. Meil töötab üle 7300 spetsialisti, kes pingutavad igapäevalt, et teenindada maailma kõige nõudlikumaid tarbijaid, hoides kvaliteeti kogu tootmisahela ulatuses – farmist toidulauale. HKScan toodab ja turustab kvaliteetseid ning vastutustundlikult toodetud sea-, veise-, linnu- ja lambalihatooteid tuntud kaubamärkide all, nende hulgas HK®, Scan®, Rakvere®, Kariniemen®, Rose®, Pärsons® ja Tallegg®. HKScani kliendid on jaemüügi-, toitlustus-, tööstus-, ja ekspordisektorid. Meie koduturud asuvad Soomes, Rootsis, Taanis ja Baltimaades. Ekspordime oma tooteid rohkem kui 50 riiki. HKScani netokäive 2017. aastal oli 1,8 miljardit eurot, mis teeb meist ühe Euroopa juhtivaima liha- ja toiduainetööstuse ettevõtte.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077