Autor: Mait Kraun • 3. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: dollari langus nädala lõpus aitas metallidel taastuda; vase hind tipus

Metallitööstus
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: dollari langus nädala lõpus aitas metallidel taastuda; vase hind tõusis kolme nädala tippu; rauamaak odavnes kaubanduspingete leevenemise tõttu; Exxon Mobil, Shell ja BP kasvatasid kasumit; nafta odavnes neljandat nädalat järjest.

Nädala alguses oli dollari kurss küllaltki tugev, neljapäeval hakkas see aga odavnema, mis pakkus paljudele metallidele leevendust. Tõsi, suurem osa neist olid nädala lõikes siiski langemas.Vase hind sai kasu Hiina ja USA kaubanduskõneluste positiivsetest arengutest. Rauamaagile mõjus see uudis hoopis kehvasti.Kõrgemad nafta- ja maagaasihinnad aitasid suurematel energiafirmadel oma kasumit kasvatada. Nii Exxon Mobil, Royal Dutch Shell kui ka BP ületasid analüütikute ootusi.Nafta odavnes juba neljandat nädalat järjest, bensiini hind kukub kolinal. Mõju peaks peagi jõudma ka Eesti tanklatesse.

Vase hind kolme nädala tipus

Vase hind jõudis reedel viimase kolme nädala kõrgeima tasemeni, sest USA ja Hiina vahelised kaubanduspinged leevenesid, vahendab Reuters.

Mõlema riigi presidendid ütlesid, et on kaubandustüli lahendamise osas optimistlikud. USA president Donald Trump teatas, et tema hinnangul lähevad kõnelused hästi ning võimalik on kokkuleppele jõuda.

Vase hind tõusis nädalaga kokku 1,8 protsenti, 6236 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 22. oktoobrist. Nädala alguses oli vask odavnemas.

„Vase puhul on hea seis – turgude riskimeeleolud on paranenud, dollar on uuesti taanduma hakanud ning kaubanduse osas on väljavaade optimistlikum,“ ütles Danske Banki toorainete analüütik Jens Pedersen.

Ta hoiatas aga, et enne riikidevahelise kokkuleppe sõlmimist on metalliturgudel oodata volatiilsuse kasvu. „Märgid kaubandusleppe sõlmimisest peaksid metallide hindu tõstma, aga tõus on piiratud, sest pakkumine on jätkuvalt korralik,“ ütles Julius Baeri analüütik Carsten Menke.

Hiina rauamaagi hinnad langesid

Hiina rauamaagi hinnad langesid reedel juba neljandat päeva järjest, sest oodatakse, et talvehooajal peaks nõudlus vähenema. Lisaks sellele mõjutas USA-Hiina kaubandustüli leevenemine rauamaaki hoopis negatiivselt.

Enimkaubeldud rauamaagi futuur Daliani toorainebörsil langes reedel 4,8 protsenti, 501,5 jüaanini, mis on suurim kukkumine alates 19. juunist. Nädala lõikes kukkus futuuri hind kokku 4 protsenti. Viimati langesid hinnad nii palju mais.

Kõige populaarsema, Qindao sadama rauamaagi hind langes nädalaga 4,5 protsenti, 72,99 dollarini tonnist.

Paljud metallid olid nädala lõikes siiski odavnenud, sest nädala alguses toimunud dollari tugevnemine avaldas märkimisväärset mõju.

Tina odavnes 1,2 protsenti ja alumiinium kukkus 0,4 protsenti. Kummagi tonnihind maksis nädala lõpuks vastavalt 19 110 ja 1982 dollarit.

Nikkel odavnes aga 5 protsenti ning tsink kaotas 1,6 protsenti. Kummagi tonnihinnad on vastavalt 11 779 ja 2583 dollarit.

Exxon Mobil kasvatas tublisti kasumit

Reedel teatas oma kvartalitulemused naftatootja Exxon Mobil. Tulemused olid analüütikute prognoosidest paremad, sest nafta ja maagaasi hinnad on tõusnud. Tootmismahud aga langesid, vahendab Reuters.

Ettevõtte kolmanda kvartali puhaskasum oli 6,24 miljardit dollarit (1,46 dollarit aktsia kohta). Mullu samal ajal ulatus kasum 3,97 miljardi dollarini. Analüütikud ootasid kasumiks 1,23 dollarit aktsia kohta, selgub Refinitivi andmetest.

Exxon Mobili aktsia reageeris 2protsendilise tõusuga. Tõsi, aasta algusega võrreldes on aktsia kukkunud ligi 5 protsenti, mille põhjuseks võib pidada tootmismahtude langust.

„See on päris positiivne raport,“ ütles investeerimisfirma Edward Jonesi aktsiaanalüütik Brian Youngberg. „Esimene poolaasta oli neil väga nõrk, aga latt on küllaltki madalal ja nad hüppasid sellest üle.“

Shelli kasum samuti korralik

Nafta on eelmise aasta sama ajaga võrreldes kallinenud 44 protsenti ning Exxon ja teised naftafirmad suudavad jälle korralikke kasumeid teenida. Neljapäeval teatas Royal Dutch Shell, et nad teenisid nelja aasta suurima kasumi.

Maailma suuruselt teise börsil noteeritud nafta- ja gaasifirma puhaskasum suurenes 39 protsenti, 5,624 miljardi dollarini. Analüütikud prognoosisid kasumiks 5,766 miljardit dollarit.

Briti naftafirma BP Plc kasum ulatus kolmandas kvartalis aga 3,8 miljardi dollarini.

Naftahinnad jätkuvalt languses

Hinnad kukkusid oktoobris viimase kahe aasta kiireimas tempos, sest kasvav tootmine ja võimalik nõudluse aeglustumine mõjutasid turgu enam kui Iraani vastu kehtestatavad sanktsioonid. Iraani-vastased USA sanktsioonid hakkavad kehtima 4. novembril.

WTI toornafta odavnes nädalaga kokku 5,6 protsenti ja Brent kaotas 5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 63,54 ja 73,01 dollarit. Kuu ajaga odavnes Brent 8,8 protsenti. Viimati langesid nafta hinnad nii kiiresti 2016. aasta juulis.

Energia ja Informatsiooni Administratsioon teatas kolmapäeval, et USA naftavarud suurenesid 26. oktoobril lõppenud nädalal 3,2 miljoni barreli võrra. S&P Global Plattsi küsitletud analüütikud ootasid 3,3 miljoni barreli suurust kasvu.

Iraani sanktsioonid pööravad turu pea peale

„Naftarafineerimist on rohkem, aga naftavarud on kasvanud juba kuus nädalat järjest,“ ütles ClipperData toorainete analüütik Matt Smith.

Pühapäeval hakkavad kehtima Iraani-vastased sanktsioonid, mis võivad turu pea peale pöörata. Oodatakse, et Iraani tootmine väheneb, aga kõige tähtsam küsimus on see, kas teised tootjad katavad selle languse ära või mitte. OPEC ja Venemaa leppisid suve alguses kokku, et naftatootmist suurendatakse. Saudide viimaste nädalate kommentaarid viitavad sellele, et riik tahab pärast Iraani sanktsioone tootmist veidi järsemalt suurendada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077