16. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx: Võõrale turule ja võõrale kliendile raha ära kinkida pole eriti nutikas

KredEx Krediidikindlustuse juhatuse liige Mariko Rukholm
Foto: член правления KredEx Krediidikindlustus Марико Рукхольм
KredEx Krediidikindlustuse juhatuse liikme Mariko Rukholmi sõnul on nad selliseid müügiarveid, kus 30päevase maksetähtaja jooksul satub ettevõte makseraskustesse ja tekitab sellega tõsiseid probleeme arve väljastajale, kompenseerinud 4,6 miljoni eest.

Kas krediidikindlustus sõlmitakse seetõttu, et kardetakse pettust või arve tasumise viibimist?

Krediidikindlustus sõlmitakse alati sooviga kaitsta oma ettevõtet tasumata arvetest tekkiva võimaliku

kahju eest. Eelanalüüs annab ostjate finantsseisust parema ülevaate ja kindlustuspakkuja jälgibomakorda nende käekäiku. Kui saame infot maksehäiretest, siis informeerime ka oma klienti. Samas -ka äris juhtub ootamatuseid, mis võivad viia pankrotini või makseraskusteni. Selliste ettenägematutejuhtumite jaoks krediidikindlustus ongi. Kui suurelt ostjalt jääb raha saamata, siis kindlustuseolemasolu võib päästa ettevõtte võimalikust pankrotist.

Veidi statistikat ka… Kui palju täna Eestis makseid kindlustatakse?

2017. aastal hüvitas KredEx Krediidikindlustus Eesti ettevõtetele äripartnerite makseraskuste tõttu 28

kahju, kogusummas 921 428 eurot. Kogu tegevusajaloo vältel on KredEx Krediidikindlustus hüvitanudklientidele 4,6 miljonit. Enam kui pooled hüvitatavatest kahjudest on üldjuhul seotud ekspordiga.Kokku on ettevõtted kindlustanud KredEx Krediidikindlustuses enam kui 3 miljardi euro eest käivet.Ühtekokku on KredEx Krediidikindlustus kindlustanud tehinguid 99 erinevas riigis tegutsevate ostjatevastu. 2017. kindlustas KredEx Krediidikindlustus tehinguid enam kui 4200 erineva ostja vastu (+11%võrreldes 2016. aastaga).

Palun too näiteid, milliseid müügiarveid üldse kaitsta saab.

Kaitsta saab kõiki müügiarveid, mille puhul annab ettevõte teisele ettevõttele kauba või teenuse

enne kui saab raha, sest sellisel juhul võtab ettevõte ostja maskeriski. Kõik krediidikindlustuseteenused maandavad ostjaga seotud makseriski.

Teenuste erisused tulevad sellest, kas ettevõte alles alustab ekspordiga, on juba kogenud eksportija,

müüb kaupa, mille puhul on tavapärane lühike maksetähtaeg või hoopis kaupa, mille puhul on selge,et ostja vajab selle asja soetamiseks ka pikemaajalist rahastust.

Näiteks väiksem eksportija, kelle müügitehingud piirduvad esialgu vaid mõne ostjaga, saab kasutada

eksporditehingu kindlustust. See on eelmisel aastal loodud krediidikindlustus, mis kindlustab isegiüksikuid tehinguid. Täna kasutavad seda ettevõtjad, kelle jaoks on oluline garanteerida mõnesajaeuro suuruse kindlustusmaksega, et ka mõne tuhande euro suurune tehing õnnestub ega tooettevõttele kaasa kahjusid.

Ettevõte, kes müüb kaupa või teenust lühikese maksetähtajaga (keskmiselt 60 päeva, maksimum 360

päeva) ja soovib end kindlustada ostjate võimalike makseraskuste vastu, saab kindlustada kogu omamüügikäibe või siis näiteks müügikäibe eksporditurgudel müügikäibe kindlustusega. See on kõigetüüpilisem lahendus, mida ettevõtted kasutavad.

Eksportiv ettevõte, kes müüb kaupa või teenust, mille puhul võib eeldada, et ostja vajab pikaajalist

rahastamist (näiteks masin või seade või IT-lahendus) ja soovib end kindlustada ostja võimalikumakseraskuse vastu, saab kasutada tarnijakrediidi kindlustust. Koos sihtasutusega KredEx pakumeme sellistel juhtudel ostjale juurde ka rahastamisvõimalust ekspordilaenuna. Meie eksportijadpeavad arvestama, et välisturgudel konkureerides on oluline neid lahendusi pakkuda, sest kakonkurendid pakuvad selliseid lahendusi. Sind võidakse pakkujana kõrvale jätta ainult sel põhjusel, etsa ei lahenda finantseerimise küsimust ostjale, konkurent aga lahendab.

Kui ettevõte soovib end kindlustada ostja võimalike makseraskuste vastu tootmisperioodi vältel, saab

kasutada tootmisriski kindlustust. Sellele tasub mõelda, kui tootmisperiood on väga pikk ja toode iseunikaalne.

Ettevõte, kes soovib laieneda ja kaitsta välisriikidesse tehtavaid otseinvesteerinuid poliitiliste riskide

eest, saab kasutada investeeringu kindlustust.

Finantseerimisasutus, kes soovib maandada Eesti eksporttehingu pikaajalise finantseerimisega

kaasnevat välisostja võimalikku makseraskust, saab aga kasutada ostjakrediidi kindlustust.

KredEx on siiani Eestis ainus krediidikindlustuse pakkuja. Miks? Kas turg on liiga väike või äri liiga

keeruline?

Oleme tõesti ainus kohapeal tegutsev krediidikindlustusselts. Krediidikindlustuse pakkumise näol on

tegemist spetsiifilise kindlustusvaldkonnaga. Eestis on varem tegutsenud ka teisikrediidikindlustusseltse, ent nad lahkusid turult kriisiaastatel. Tõenäoliselt võib selle põhjuseks ollaEesti turu väike mastaap.

Autor: Aira Tammemäe, Bestsales.ee juht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077