Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaks trendi, mis koosmõjus hoiavad toorpiima hinna tasakaalus

Maido Solovjov
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Valio Eesti ASi juhi Maido Solovjovi sõnul valitsevad piimaturul hetkel kaks trendi, mis koosmõjus hoiavad toorpiima hinna pigem tasakaalus.

Ühelt poolt on rasva ja koore pakkumine turul taastunud ning selle toel on hinnasurve taandunud. Teisalt aga on liiga kuum suvi kõikjal Euroopas piimakoguseid vähendanud ja see ei lase toorpiima hinnal ka langusesse kukkuda, kirjutab Põllumajandus.ee. „Seda, millist mõju soe suvi tegelikult piimaturule avaldab ning kas põllumeestel õnnestus valmistada piisavas koguses sööta, selgub sügisel ja talvel, ning enne seda, kui konkreetseid muutusi näeme, me toorpiima hinna osas spekuleerida ei tahaks,“ ütles Solovjov.

EPiim plaanib rajada Paidesse uue tehase, mis vajab toorpiima päevas 1000 tonni. Küsimusele, kuidas see turu olukorda võiks muuta, vastas Solovjov, et kui uus piimaühistu hakkab tegutsema nii, nagu seni kirjeldatud on, tihendab see kahtlemata konkurentsi Baltikumi toorpiimaturul. „Samas toorpiim liigub alati sinna, kus pakutakse paremaid tingimusi, ja meie siinkohal põhjust muretsemiseks ei näe,“ lisas ta.

Nii varus Valio Eesti möödunud aastal farmidest ligikaudu 200 tuhat tonni toorpiima, mille eest tasuti keskmiselt 337 eurot tonni kohta. Eesti Statistikaameti andmetel oli toorpiima keskmine kokkuostuhind 326,69 eurot tonni kohta, seega tasus Valio Eesti farmeritele toorpiima eest kõrgemat hinda ning varutud koguse pealt üle 2 miljoni euro rohkem võrreldes Eesti keskmise kokkuostuhinnaga.

Plaanis käivitada uus kodujuustu tootmisliin

Möödunud majandusaastal investeeris Valio kokku 4,9 miljonit eurot. Valio 2017. aasta investeeringud tõid investeeringuprojektid Võru juustutehasesse Viola lansseerimiseks vajalikud sulatatud juustu katla ja pakkeliini ja laiendasid veelgi Laeva Meierei tehast. „Püüame ka 2018. aastal investeerida enam vähem samas mahus mullusega ning peamine eesmärk on käivitada uus kodujuustu tootmise liin – kuna selle kategooria tarbimine on kasvanud, siis soovime pakkuda tarbijale erinevaid kodujuustutooteid senisest stabiilsema kvaliteediga ja ka suuremas mahus,“ rääkis plaanidest Solovjov.

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist Põllumajandus.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077