Autor: Tööstusuudised.ee • 10. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juulis suurendas kaubavahetust kütuste eksport ja import

Muuga sadam
Kaupade eksport suurenes 2018. aasta juulis võrreldes 2017. aasta juuliga 27% ja import 18%, teatas statistikaamet.

Kõige enam mõjutas kaubavahetuse kasvu mineraalsete toodete (kütuselisandid, põlevkivikütteõli, mootorikütus, rasked kütteõlid) kaubavahetuse oluline suurenemine. Mineraalsete toodete puhul toimus nii koguse kui ka väärtuse kasv, eksport kasvas kolm ja import kaks korda.

2018. aasta juulis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 137 miljonit eurot (2017. aasta juulis 186 miljonit eurot).

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid 2018. aasta juulis Soome (16% kogu kaupade ekspordist), Rootsi, Läti (mõlema osatähtsus 9%) ja Ameerika Ühendriigid (7%). Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Lätti põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (toorpiim, õlu) ning mineraalseid tooteid (elektrienergia, kütuselisandid), Rootsi elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid. Eksport suurenes enim Ameerika Ühendriikidesse (54 miljonit eurot), Soome (47 miljonit eurot), Saudi Araabiasse (45 miljonit eurot) ja Singapuri (35 miljonit eurot). Ameerika Ühendriikidesse kasvas enim elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ja mineraalsete toodete ning Soome, Saudi Araabiasse ja Singapuri mineraalsete toodete väljavedu. Enim kahanes eksport Rootsi (27 miljonit eurot).

Kaupadest eksporditi juulis kõige rohkem mineraalseid tooteid (22% kogu kaupade ekspordist) elektriseadmeid (15%) ja ning puitu ja puittooteid (9%). Enim kasvas mineraalsete toodete (184 miljonit eurot), puidu ja puittoodete (13 miljonit eurot) ning metalli ja metalltoodete (12 miljonit eurot) väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus hõlmas 2018. aasta juulis 71% kogu kaupade ekspordist. Eesti päritolu kaupade väljavedu suurenes 27% ja re-eksport 25%. Enim kasvas Eesti päritoluga mineraalsete toodete (õlid, põlevkivikütteõli, elektrienergia), puidu ja puittoodete (kasepaberipuit, okaspuidu saelauad) ning mitmesuguste tööstustoodete (puitmajad) eksport.

2018. aasta juulis imporditi kõige enam kaupu Soomest (13% kogu kaupade impordist), Saksamaalt (11%) ja Leedust (10%). Soomest imporditi kõige rohkem elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid, Leedust mineraalseid tooteid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu, Saksamaalt mehaanilisi masinaid ja transpordivahendeid. Kõige rohkem suurenes import Venemaalt (49 miljonit eurot), Valgevenest (42  miljonit eurot) ja Leedust (28 miljonit eurot), neist kõigist kasvas enim mineraalsete toodete (kütuselisandid ja mootorikütus) import.

Kaupadest imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid (15% kogu kaupade impordist), elektriseadmeid (14%) ning mehaanilisi masinaid (11%). Enim suurenes mineraalsete toodete (104 miljonit eurot), mehaaniliste masinate (29 miljonit eurot) ning metalli ja metalltoodete (16 miljonit eurot) sissevedu.

Väliskaubanduse ekspordi mahuindeks kasvas 2018. aastal juulis võrreldes 2017. aasta sama kuuga 23% ja impordi mahuindeks 12%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077