10. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digiareng kui Eesti majanduse kitsaskoht

Martin Hanson
Foto: Tööandjate keskliit
Paljuräägitud tööjõupuudus on tõsine katsumus paljudele Eesti tööandjatele, kuid peatunud digioskuste areng ettevõtetes tõotab sama tõsiseks probleemiks kujuneda.

Tagamaks meie majanduse kestlikkust ning konkurentsivõimet, peame järjepidevalt arenema. Väikses riigis muud valikut pole. Uued tehnoloogiad võimaldavad meil kasvatada tootlikkust ka tööjõupuuduse tingimustes. Seetõttu majanduskasvu ajal uutesse tehnoloogiatesse investeerimine, mida paljud edukad ettevõtted ka teevad, on ainuõige lahendus. Kuid investeeringud tarkadesse ning innovaatilistesse masinatesse ei taga kahjuks automaatselt edu. Sest päeva lõppedes on meil ikkagi vaja inimesi, kes suudaksid olenemata masinate arengutasemest neid ka juhtida. Siinkohal peame endilt küsima; kas koos masinapargi arendamisega panustame ka enda inimeste digioskuste arendamisse?

 

Tasuta koolitus "DigiABC - digioskused tööstusesse!"

Tööstussektori juht, telli TASUTA koolitus ettevõttesse – koolitused toimuvad nii eesti kui ka vene keeles.

Tegemist on 2017-2020 a. toimuva projektiga, mille kaudu jõuavad digitaalsed oskused tuhandete tööstussektori inimesteni. Projekti tellija on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning projekti viivad ellu IT Koolitus ja Tööandjate Keskliit

Registreeri ja loe lisa SIIT.

Tihtilugu on see koht, mis jäetakse tähelepanuta. Kui kümme või viisteist aastat tagasi tähendas uute masinate juurutamine mõne uue nupuvajutuse selgeks õppimist siis täna on nõudmised tunduvalt kõrgemad. Masinate operaatoritelt nõutakse nüüd esialgseid teadmisi kodeerimisest, kujundamisest ning süsteemijuhtimisest. Juhul, kui ettevõttes ei ole vastavate teadmistega inimesi, on neid alati võimalik väljastpoolt sisse tuua. Kuid siinkohal põrkume esimese mure ehk tööjõunappuse vastu. Vajalike oskustega töötajaid on ühe raskem Eestist leida. Välismaiste spetsialistide toomine on kvootide tõttu veelgi keerulisem. Need ettevõtted, kes aga midagi ette ei võta, võivad aga leida end varsti olukorrast, kus kliente jagub, masinad ja seadmed on võimsad, kuid tööd ei saa oskuste puudumise tõttu teha.

Seega jääb ainukese lahendusena lauale enda töötajate digioskuste pidev arendamine ja täiendamine. Võimalusi on õnneks selleks mitmeid  - alustades tasuta algõppest (DigiABC programm), kuni ülikoolide poolt pakutavate rakenduskursusteni välja. Tuleb vaid enda vajadused kaardistada ning esimene julge samm astuda.

Autor: Martin Hanson, Eesti Tööandjate Keskliidu kommunikatsiooniekspert

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077