Autor: Mait Kraun • 8. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Hiina majandus survestab tööstusmetalle; nafta odavnes

Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: tööstusmetallide hind Hiina majanduse tõttu surve all; nikkel kukkus 7 kuu põhja; liitiumi hinnalangus nõudis esimese ohvri; nafta ja bensiin odavnesid.

Vase ja teiste tööstusmetallide hind sattus sellel nädalal jälle surve alla, sest investorid kardavad Hiina majanduse ja kaubandussõja mõju pärast.

Vase hind jõudis sellel nädalal vahepeal 5688 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates eelmise aasta juunist. Korrektsioon on olnud küllaltki suur – kokku 20 protsenti. Tõsi, nädala lõpus toimus mõningane taastumine ning nädala lõikes odavnes vask 2,4 protsenti, 5923 dollarini tonnist. Vase ja teiste metallide hinnalangus on odavnema pannud ka kaevandussektori aktsiad.

Ka niklil on viimasel ajal kehvasti läinud – tänavu on metall odavnenud 25 protsenti ning baasmetallide seas annab see viimase koha. Pakkumine ja varud on viimasel ajal kasvanud.

Nikli hind langes nädalaga lausa 6,4 protsenti ja tonn maksab 12 430 dollarit. Ühtlasi jõudis nikkel viimase seitsme kuu madalaima tasemeni.

Hiina majandus aeglustub

Esmaspäeval ilmusid Hiina tööstussektori andmed, mis näitasid, et tööstuse aktiivsus langes 14 kuu madalaima tasemeni. Põhjuseks on leige kodumaine nõudlus, vaatamata sellele, et tootmine on kasvanud. Hiina ekspordisektori on praegu samuti nõrgas seisus.

„Hiina aeglustumine survestab juba praegu globaalseid tooraineturge. Ma arvame, et languse on põhjustanud peamiselt valitsuse poliitika, mitte niivõrd kaubandussõja eskaleerumine. On ebatõenäoline, et 2018. aastal tööstustoorained taastuma hakkaks,“ kirjutasid Capital Economicsi analüütikud.

Liitiumi hinnalangus nõudis esimese ohvri

Hiinas on liitiumi ülepakkumine ja selle tõttu on hinnad tänavu järsult langenud. See on nõudnud ka esimese ohvri.

Nimelt teatas reedel Desert Lion Energy, et on Namiibias kogu oma tegevuse lõpetanud. Toronto börsil noteeritud ettevõte plaanib oma strateegia ümber teha ning Hiina partneritega hinnad uuesti läbi rääkida.

Desert Lion Energy alustas liitiumi tootmisega Namiibias 2017. aasta detsembris ning aastas plaaniti toota kokku 5250 tonni liitiumkarbonaati.

Teistest toorainetest kallines rauamaak 1 protsendi ja tonn maksab 68,13 dollarit (Qingdao sadamas). Võrreldes aasta algusega on rauamaak langenud 10 protsenti, aga alates aprillist on hind püsinud küllaltki stabiilne – 63 ja 69 dollari vahel.

Tsingi hind langes 1,1 protsenti, 2442 dollarini tonnist ning tina kukkus 1,8 protsenti, 18 865 dollarini tonnist. Alumiinium odavnes 4 protsenti ning tonn maksab 2045 dollarit.

Kulla hind langes nädalaga 0,6 protsenti, 1200 dollarini tonnist ning hõbe kukkus 3,5 protsenti, 14,14 dollarini untsist. Plaatina odavnes 0,8 portsenti ja pallaadium kallines 0,1 protsenti. Kummagi unts maksis nädala lõpuks vastavalt 789 ja 978 dollarit.

Nafta ja bensiin odavnesid

Nafta oli sellel nädalal languses, sest investorid muretsevad globaalse nõudluse pärast ning arenevate turgude majanduste pärast, vahendab MarketWatch.

Lisaks sellele ilmusid andmed, et USAs on bensiinivarud tublisti kasvanud. Hinda toetava poole pealt võib välja tuua USA naftavarude vähenemise ja sanktsioonid Iraani naftale, mis jõustuvad novembri alguses.

„Kaubandussõda on samuti energiaturgu madalamale vedanud, sest kardetakse, et uued tariifid võivad globaalset majanduskasvu negatiivselt mõjutada. See on üleüldiselt toorainetele kehvasti mõjunud,“ teatas Sevens Reporti toimetaja Tyler Richey.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 1,2 protsenti ja WTI kukkus 3,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 76,47 ja 67,82 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind langes 3,7 protsenti, 735 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077