17. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnaministeerium suunab 45 miljonit tööstusettevõtete ressursitõhususe edendamisse

Tootsi Turvas soetas aga ressursitõhususe toetuse abil mobiilse haamerpurusti, mis võimaldab neil muidu tootmisjäägina tekkinud kändudele leida alternatiivne kasutusviis.
Foto: Keskkonnaministeerium
Keskkonnaministeeriumi välja töötatud ressursitõhususe toetuse eesmärk on edendada ettevõtlust, aidates muuta see ressursitõhusamaks ja keskkonnasõbralikumaks. Ressursitõhusate investeeringutega saavutatakse senisest tõhusama ressursikasutuse ehk väiksemate kuludega tootmisprotsess, mis ühtlasi mõjutab positiivselt ka ettevõtte majandustulemusi.

Olenevalt projekti suurusest on ettevõtetel võimalik toetust taotleda kahes voorus – 15. augustil avatud suurprojektide voorus on toetusteks eraldatud 35 miljonit eurot ning augusti viimasel nädalal avatavas väikeprojektide voorus 10 miljonit eurot.

Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu saavad toetust taotleda kõik mäe ja töötleva tööstuse ettevõtted. Toetust saab taotleda projektidele, millel on eelnenud analüüsiga tõendatud ressursitootlikkuse tõus. Lihtsalt öeldes – uue lahenduse kasutusele võtmisega toodab ettevõte samast hulgast toormaterjalist rohkem lõpptoodet. Näiteks asendades vanad seadmed uutega, soetades kaasaegsed nutikad tootmisliinid, võttes kasutusele IT-lahendused või leides võimalusi tootmisjääkide või jäätmete ringlusesse võtmiseks.

Senini on toetuse saamise võimalust kõige aktiivsemalt kasutanud mäe ja puidutööstusettevõtted. Näiteks sai palkmajatootja Palmako kaks miljonit eurot toetust, et võtta oma liim-puittoodete tehases kasutusele uudse arvutitarkvara abil juhitav tootmisliin. Uue tehnoloogia võtmesõnaks on optimeerimine: tarkvara võimaldab olenevalt tootest arvutada optimaalse kombinatsiooni parimaks puidu kasutamiseks, et täita väga keerulisi ülesandeid võimalikult vähese materjalikuluga. „Seega algab kogu tootmisprotsess peale sellest, milline on optimaalne materjali kasutus ning ümberseadistamine ühelt tootelt teisele toimub automaatselt,“ selgitab ettevõtte juht Rain Raudsepp. Projekt toob puiduressursi kokkuhoiu ligi 7,5% toodanguühiku kohta.

Tootsi Turvas soetas aga ressursitõhususe toetuse abil mobiilse haamerpurusti, mis võimaldab neil muidu tootmisjäägina tekkinud kändudele leida alternatiivne kasutusviis. Haamerpurusti abil saavad nad ära kasutada kogu rabakändude biomassi ja toota sellest 10 aasta jooksul hinnanguliselt ligi 200 000 m³ haket, mis suunatakse soojusenergia tootmisse. Lisaks plaanitakse 10 aasta perspektiivis säästa 80 000 liitrit diiselkütust, mis kulunuks muidu kändude liigutamisele ning alternatiivsete kasutusvaldkondade otsimisele. „Arvan, et tasuvusaeg on oluliselt lühem, kui projektis oskasime näidata. Esimese aasta tulemused olid prognoositust palju paremad, seega kolme, maksimaalselt viie aastaga on tasuvus igal juhul käes,” ütleb Udo Talur, Tootsi Turvase turbatoodete ja puidu ärivaldkonna juht. Lisaks soovitab Talur ressursitõhususe analüüs tellida ka juhul kui veel konkreetset investeeringu plaani ettevõttel pole, „Saime oma ettevõtte kohta palju uut ja lausa üllatavat teada. Nii palju loeb kõrvaltvaataja pilk!"

Mäetööstusettevõte Kiviluks vähendab uue mobiilse, pesuliini sisaldava tootmisüksuse abil ressursikasutust kuni 38% ja tootmisprotsessi õhuheitmeid kuni 52%. Lisaks hoitakse 15 aastaga kokku üle miljoni liitri diiselkütust. Paekivitoodete Tehas hoiab uue mobiilse kaugjälgitava tootmisliini abil kütusekuludelt kokku pea 50%. Nende ja teiste näidetega saab tutvuda keskkonnaministeeriumi kodulehel.

Investeeringu toetuse taotlemine

Esimene samm toetuse saamiseks on ettevõttes teha ressursikasutuse analüüs, mille teostab vastavalt koolitatud spetsialist. Nõuetekohane analüüs on investeeringu toetuse eelduseks. Spetsialistide nimekirja ja muu info meetme kohta leiab ressurss.envir.ee.

Riik toetab nii analüüsi läbiviimist kui ka planeeritavaid investeeringuid, toetuse määr on kuni 50% ja kuni kaks miljonit eurot ettevõtte kohta.

Foto: Keskkonnaministeerium

Ressursikasutuse analüüs annab ettevõttele hea pildi tootmise hetkeolukorrast ning kaardistab erinevad säästupotentsiaalid tulevikuks. Analüüs on ettevõttele vajalik investeeringu toetuse saamiseks, kuid annab ka üldise suunitluse, milliseid samme edaspidi astuda efektiivsema ning konkurentsivõimelisema tootmise nimel.

Investeering ressursitõhususse on iga edumeelse ettevõtte plaanides, sest saavutatav kasu on mitmekordne.

Ressursitõhusate investeeringute toetusvoor numbrites:

110 miljonit eurot on kokku ette nähtud ressursitõhususe meetme toetustele;22 miljoni euro ulatuses on juba ressursitõhususe projekte heaks kiidetud;35 miljonit eurot läheb ettevõtete vahel jagamiseks vastavatud suurprojektide toetusvoorus – toetus ettevõtja kohta kuni 2 mln eurot;10 miljonit eurot läheb jagamisele väikeprojektide vahel – toetus kuni 200 000 eurot;7500 euroga toetatakse ettevõttes ressursikasutuse analüüsi tegemist.

Autor: Jaana Merisaar, Keskkonnaministeerium

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077