Autor: Tööstusuudised.ee • 9. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kaalub Lätiga ühtset taarasüsteemi

Taara
Foto: Veiko Tõkman
Eestil on plaan arendada välja Eesti ja Läti ühtne pandipakendisüsteem, mis tähendaks, et Lätis ostetud joogitaara saab tagastada Eestis ning vastupidi, teatas keskkonnaministeerium.

„Eesti ja Läti vaheline joogikaubandus raugevat ei näi, pigem vastupidi. Tagastamisvõimaluseta taara kuhjub ning see mõjub halvavalt meie praegu hästi toimivale pandipakendisüsteemile ning jäätmekäitlusele laiemalt,“ selgitas Kiisler Eesti-Läti valitsuskomisjonile tehtavat ettepanekut. „Et Lätis on pandipakend praegu planeerimisjärgus, siis on hea aeg luua ühtne süsteem.“

Eestis käivitus pandipakendi süsteem aastal 2005. Peamiselt kogutakse plasttaarat, alumiiniumpurke ning klaaspudeleid.  See tähendab, et pandipakendisüsteemi rändab enamik meie joogitaarast – karastusjookide, vee, õlle, siidri, mahla- ja mahlakontsentraatide, nektarite ja lahja alkoholi  taara. 

2017. aastal paisati Eestis turule 291 miljonit tagatisrahaga koormatud ühekordset pakendit. Seda oli 6% vähem kui 2016. aastal. Kõige enam – 11% – vähenes seejuures metallpakendite hulk: just purgijooke ostetakse Lätist enim. Kokku koguti Eestis mullu hinnanguliselt 231 miljonit ühekordset joogipakendit, mis anti üle pandipakendile. Proportsionaalselt turule lastud kogusega vähenes mullu ka tagastatud pakendite hulk tunamullusega võrreldes 6%.

„Me laseme turule sadu miljoneid pakendeid, ja seda ainuüksi Eestis! Jäätmekäitlus on Euroopa Liidus üha ambitsioonikam, mistõttu  on oluline koguda kvaliteetseid pakendijäätmeid kõikides riikides,“ märkis Kiisler. „Pandipakendist on saanud edulugu kõigis riikides,  kus see on kasutusele võetud: nois maades kogutakse ligi 90% pandipakendeist“.

Kiisler lisas, et ühine pakendisüsteem Lätiga oleks Euroopa Liidus näidisprojekt, kuidas selle vallas riikide vahel koostööd teha. See julgustaks teisigi riike võtma jäätmekäitluses kasutusele piire ületavaid lahendusi.

Euroopa Liidu liikmesriikidest on joogipakendite tagatisraha süsteem kasutusel Eestis, Soomes, Rootsis, Taanis, Hollandis, Saksamaal, Leedus ja Horvaatias. Lisaks on tagatisrahasüsteemi rakendanud Island ja Norra.Tagatisrahasüsteemi rakendamist kavandatakse Lätis, Maltal,Suurbritannias ja Prantsusmaal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077