31. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG rabeles madalseisust välja

Põlevkivi
Foto: Andras Kralla
Viru Keemia Grupp teatas, et pööras tänavuse teise kvartali soodsad turutingimused tugevaks finantstulemuseks ning kasvatas stabiilselt tootmismahtusid.

VKG märgib, et teise kvartali märksõnaks oli õlihindade tõus: Brenti toornafta keskmine hind oli 75 dollarit barreli eest, mis on 48% võrra ehk 24 dollarit barreli eest kõrgem, kui oli 2017. aasta II kvartalis. VKG jaoks läks osa sellest tõusust kaduma dollari nõrgenemise tõttu, kuid ka grupi toodangu referentsiks oleva 1% kütteõli keskmine hind tõusis II kvartalis 29% võrra, tasemele 342 eurot tonni eest.

"Tundub, et neli aastat kestnud õlituru madalseis on selleks korraks möödas ja Eesti põlevkiviõlitööstused saavad hakata tulevasteks hinnakõikumisteks reserve koguma. Õlituru volatiilsust arvestades ootab meid varem või hiljem ees mingi korrektsioon," kommenteeris VKG finantsdirektor Jaanis Sepp.

Kaubaõlide toodang kasvas II kvartalis 7,6% võrra, 149 000 tonnini ja juunis jõuti kuise kaubaõli toodangu rekordini, tõstes see 57 000 tonnini. 

Olulist rolli tootmismahtude kasvus mängis juunis Kiviteri vabriku taaskäivitamine tänu Eesti Energiaga saavutatud kokkuleppele tükikivi ostmiseks. Ettevõtte hinnangul kasvupotentsiaali jagub, sest III kvartalis käivitub VKG viimase aasta suurim arendus, tsirkulatsioonõlide puhastamisprojekt.

Ojamaa kaevandus töötab maksimaalsel lubatud võimsusel. II kvartalis toodeti 1,10 miljonit tonni kaubakivi ehk 9% rohkem võrreldes eelmise aasta II kvartaliga.

VKG Energia suurendas elektri tootmist 15% võrra, 133 gigavatt-tunnini. Tavatult soojad mai ja juuni vähendasid aga soojusenergia nõudlust ning VKG Soojuse edastatav soojusenergia langes 23% võrra, 34 gigavatt-tunnini.

VKG II kvartali konsolideeritud käive oli 49,8 miljonit eurot (+27%) ja kasum 5,7 miljonit eurot (eelmise aasta II kvartali lõpetas kontsern 3miljonilise kahjumiga).

Suuremad investeeringud II kvartalis olid Ojamaa kaevanduse töökindluse ja tootlikkuse tõhustamisse. Jätkati keskkonnaprojektidega. Kokku investeeriti II kvartalis 4,7 miljonit eurot (-15,6%). Riigieelarvesse panustati maksude ja tasudega kokku 9,7 miljonit eurot (+4,8%).

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077