Autor: Äripäev • 30. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti katsetab elektrisüsteemi lahkulöömist Vene sagedusalast

Elektriliinid.
Foto: Julia-Maria Linna
Eesti, Läti ja Leedu elektrisüsteemi katseline eraldamine Venemaa elektrisüsteemist viiakse läbi järgmisel suvel juunis, leppisid kokku Balti riikide elektrisüsteemihaldurid Elering, AST ja Litgrid.

Selleks, et saavutada 2025. aastaks Balti riikide elektrisüsteemide võimekus toimida stabiilselt ja pikema aja jooksul eraldi sagedusalana ja olla valmis sünkroniseerimiseks Mandri-Euroopa sagedusalaga, tuleb Balti riikidel elektrisüsteemi iseseisvat tööd katsetada veel mitu korda, vahendas Eleringi pressiteade juhatuse esimeest Taavi Veskimägit.

Eralduskatse käigus lahutatakse Balti riikide elektrisüsteemid 12 tunniks Venemaa sagedusalast, kuid nad jäävad alalisvooluühenduste kaudu seotuks Põhjamaade ning Poolaga.

Balti elektrisüsteemide eraldamiseks Venemaa võrgust lülitakse ükshaaval välja kõik üheksa elektriliini, mis seovad Balti riike Venemaa põhiterritooriumi ja Valgevenega. Erinevalt varasematest sarnastest katsetest lülitatakse seekord välja ka Leedu ja Venemaa Kaliningradi oblasti vahelised elektriliinid ning sarnaselt Balti riikidele töötab ka Kaliningradi elektrisüsteem katse ajal eraldi sagedusalana. Katse lõpus lülitakse liinid tagasi töösse.

Eesti elektrisüsteemi on varem naabersüsteemidest katseliselt eraldatud 2006. aasta novembris ja 2009. aasta aprillis. Viimane eralduskatse, kus Venemaa süsteemist eraldusid kolm Balti elektrisüsteemi koos Kaliningradiga, toimus aprillis 2002.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077