Autor: Harro Puusild • 6. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, kuidas Saku Õlletehas energiakulusid 20% võrra kokku hoiab

Pidev ja täpne kulude jälgimine toob Saku Õlletehasele pidevalt häid ideid, kuidas protsesse optimeerida.
Foto: Andres Haabu
Saku Õlletehase tootmisdirektori Marika Tungeli sõnul on kulude kokkuhoid ja tootmisprotsesside efektiivsus ettevõttel pidevalt fookuses.

Saku Õlletehas hoiab tootmisdirektor Marika Tungeli sõnul pidevalt fookust kulude kokkuhoiul ja soovib ka tootmisprotsesse aina efektiivsemaks muuta. “See ei ole ühekordne projekt, vaid pidev tegutsemine ja seda kõikide töötajate osalusel. Oleme oma suured eesmärgid viinud iga töötaja tasemel hästi jälgitavaks,” ütles Tungel Tööstusuudistele.

Tungel ütles, et kõiki tegevusi toetab ka lean-mõtteviis ja töötajate parendusideede jaoks loodud ideepank. “Ideepank toimib meil ettevõttes hästi,” kiitis ta.

13. septembril toimub iga-aastane seminar-ringsõit "Energiasäästlikud lahendused", mille raames külastame Saku Õlletehast, MOBECi külmladu ja Omniva uut logistikakeskust. 

Saku Õlletehases saame teada, kuidas õnnestus energiakulusid 20% kokku hoida. 

Omniva logistikakeskuses tutvume päikesepaneelide lahendusega. 

MOBECi külmlaos on fookuses säästlik valguslahendus. 

Tutvu täpse programmi ja osta pääsmed SIIT.

“Konkreetsed tähised, kuhu praegu oleme jõudnud, on näiteks energiakulude kokkuhoid ligi 20 protsendi võrra viimase kolme aastaga. Samuti oleme kolme aastaga vähendanud veekulu 12 protsendi võrra.” 

Enamik sellest kokkuhoiust on tootmisdirektori sõnul saavatud pideva kulude jälgimisega ja vaid väike osa on tulnud uute investeeringute abil. “Pidev ja täpne kulude jälgimine on toonud hulga häid mõtteid, kuidas nii mõndagi protsessi säästlikumalt läbi viia ja optimeerida. Otsime pidevalt võimalusi vältida asjatuid kadusid, teeme tihedamalt ringkäike tootmises, et uusi võimalusi märgata ja kasutada,” kirjeldas ta. 

Töötajate tootlikkus on tõusnud 

“Palju ümberkorraldusi oleme teinud Sakus tootmisprotsesside juhtimisel, et tootlikkus oleks kõrgem,” jätkas Tungel. “Praeguseks oleme jõudnud siin tähiseni, et meie inimeste tootlikkus on 25 protsendi võrra iga toodetud hektoliitri kohta viimaste aastatega tõusnud. Seda on muidugi toetanud mõistlikud ja vajalikud investeeringud.” 

Tungeli sõnul on joogisektori käekäik poliitilisest keskkonnast tulenevalt praegu väga keeruline. “Me väga loodame, et ühel hetkel tehakse ka poliitikute poolt mõistlikud otsused ja ülikõrgete aktsiiside tekitatud surve leeveneb,” ütles Tungel. “Kuna tahame olla tööstuse ja tootjana konkurentsis ning jätkusuutlik ka teiste riikidega võrreldes, olemegi oma tootmise efektiivistamisega pidevalt tegelenud. 24. mail oli Saku Õlletehasel hea meel võtta vastu Eesti vastutustundliku ettevõtluse hõbetaseme märgis.” 

Abiks ka emafirma ambitsioonikas eesmärk

Tungel ütles veel, et rahvusvahelise Carlsbergi grupi osana toetab Saku tehase jätkusuutlikkusele suunatud tegevusi hästi ka Carlsbergi programm “Together towards zero”, mis koosneb neljast suurest ambitsioonist – null süsihappegaaside jalajälge, null vee raiskamist, null vastutustundetut alkoholi tarbimist ja null tööõnnetust. 

“Kõigil neljal ambitsioonil on ka selged ja mõõdetavad eesmärgid,” sõnas Tungel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077