Autor: Tööstusuudised.ee • 26. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarvastu piimafarm ja puidutööstus Valge KN saavad päikeseelektrijaamad

Päikesepaneelid
Foto: Meeli Küttim
Eesti Energia hakkab mõne kuu pärast päikeseenergiaga varustama kahte Viljandimaa ettevõtet. Üks jaamadest valmib Karpo OÜ-le kuuluvale Tarvastu piimafarmi katusele ja teine puidutöötlusega tegeleva Valge VN OÜ tootmishoone kõrvale.

Valmivad jaamad varustavad ettevõtteid päikeseenergiaga järgmised 25 aastat ning on planeeritud töösse võtta käesoleva aasta sügiseks.

Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul pakutakse äriklientidele päikeseelektri kasutuselevõtuks muretut ja lihtsat täisteenuslahendust, mis aitab neil olla keskkonnasõbralik ilma lisainvesteeringuteta ning suunata oma ressurss põhiärisse. Samuti on võimalik pikaajaliselt maandada elektrihinna tõusmise risk, mis on vägagi aktuaalne vaadates viimaste kuude arenguid Skandinaavia ja Baltikumi regionaalsel elektriturul, kus elektrihinnad on tõusnud üle 20-30% võrreldes eelmiste aastatega.

„Täisteenuslahenduse puhul, mille valisid Viljandimaa ettevõtted Karpo OÜ ja Valge VN, paigaldab Eesti Energia ilma kliendipoolse investeeringuta ettevõtte katusele või kinnistule päikeseelektrijaama ning müüb toodetud elektri kliendile tema tarbimise katteks. Kogu lepinguperioodi jooksul hoolitseb päikeseelektrijaama tootmise ja hoolduse eest Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green,“ selgitas Kärmas. Tema sõnul sobib täisteenuslahendus nendele äriklientidele, kelle aastane elektritarbimine on üle 500 MWh ning kellel on vaba katuse- või maapinda üle 2000 m2. Lisaks täisteenuslahendusele on kliendil võimalik soetada Eesti Energialt päikeseelektrijaam „võtmed kätte“ printsiibil. Eesti Energia aitab selle lahenduse puhul leida sobiva tehnilise lahenduse, hangib vajalikud seadmed ja dokumentatsiooni, tegeleb lahenduse paigaldamise ja selle seadistamisega.

Tarvastu külas tegutsev OÜ-le Karpo kuuluv Tarvastu farm tegeleb piimakarja kasvatusega. Farmi katusele rajatava 880 päikesepaneelist koosneva päikeseelektrijaama tootmisvõimsuseks on planeeritud 238 kW. Paigaldatav süsteem katab 24% kogu ettevõtte aastasest elektritarbimisest.

Osaühing Karpo juhataja Kalev Nurk ütles, et ettevõte püüab kaasas käia keskkonnahoidlike elektri tootmisviisidega. „Meie jaoks on oluline ka kohapealne elektritootmise võimekus, mis annab muuhulgas oma väikese panuse riigi energiasõltumatusesse,“ lisas Nurk.

Pikaajalise puidutöötlemise kogemusega Valge VN tootmishoone kõrvale ehitatakse samuti analoogne 880 paneelist koosnev jaam, mille tootmisvõimsus 238 kW hakkab katma 17% ettevõtte aastasest elektritarbimisest.

Valge VN juhatuse liikme Aimar Varula sõnul oli nende jaoks Eesti Energia pakkumise juures motiveerivaks see, et ise ei tulnud ettevõttel kohapealse elektritootmisvõimekuse loomiseks sentigi investeerida. „Samuti on minu hinnangul mõistlik lukustada elektri hinna tõusmise risk järgmiseks 25 aastaks, sest elekter on meie puhul üsna oluline tootmiskulu,“ lausus Varula.

Enefit Green toodab möödunud aasta lõpust alates sarnase täisteenuslahendusega päikeseelektrit Estonia piimafarmis Järvamaal.

Hajaenergeetika on ülemaailmselt kiirelt kasvav trend, mis täiendab senist tsentraalset elektritootmist lokaalsete tootmisüksustega tarbimiskoha lähedal. Kliendi juures asuvate päikeseelektri tootmisjaamade loomise eesmärk on tõsta lokaalse elektritootmise osakaalu Eesti Energia tootmisportfellis. Eesti Energia strateegiline eesmärk 2022. aastaks on toota 40% elektrist taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077