Autor: Tööstusuudised.ee • 12. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2017 - põlevkivitööstuse rekordiaasta

Põlevkivikaevandus.
Foto: Andras Kralla
13. juunil avalikustatavast ning neljandat korda ilmuva Eesti põlevkivitööstuse aastaraamatu 2017. aasta koondandmetest selgub, et põlevkivitööstus on kasvava maailmamajanduse ja turuhindade muutlikkuse, aga samas ka väikese naftahindade kasvu taustal kosunud: põlevkiviõli toodeti rekordiliselt üle miljoni tonni ning kaevandati üle 16 miljoni tonni põlevkivi.

Tööstus on liikunud efektiivsema ja puhtama tootmise poole, investeeritud on uutesse tehnoloogiatesse ja moderniseeritud tootmisseadmeid. Kaasaegne tööstus tugineb aina rohkem digilahendustele, mis muudavad põlevkivi kaevandamise ja tootmisprotsessi efektiivsemaks, turvalisemaks ning kiiremaks. Põlevkiviettevõtete panus riigikassasse ulatus sarnaselt 2016. aastale 103 miljoni euroni, innovatsiooni ja uutesse tehnoloogiatesse investeeriti ligi 70 miljonit eurot ning otsesed ja kaudsed keskkonnainvesteeringud olid ligi 31 miljonit eurot.

2017. aastal kasvasid investeeringud innovatsiooni ja arendustegevustesse ning keskseks teemaks kujunes ringmajandus. Valdkonna innovaatilise arengu tagamiseks tegid ettevõtted koostööd ülikoolide teadlastega. TTÜ teaduslaborites testiti vanarehvidest õli tootmist, otsiti uusi viise põlevkivituha kasutamiseks, arendati tehnoloogiaid, sh kerogeeni baasil erinevate keemiatoodete saamiseks. Sajandi jooksul kogunenud Eesti oskusteabe järele on maailmas nõudlus ning seda on edukalt eksporditud teistele põlevkiviriikidele, näiteks Jordaania, Hiina ja Ameerika Ühendriigid.

TTÜ Virumaa kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskuse juhataja Kalle Pirki sõnul on viimastel aastatel ettevõtjate ja TTÜ teadlaste fookuses põlevkivitoodete kvaliteedi parandamine, uute toodete väljatöötamine,  kõrvaltoodete kasutusvõimaluste laiendamine ja standardimine. „Põlevkivitööstuse konkurentsivõime nurgakivi on väärindamine. Valdkondlike standardite väljatöötamisel ja uuendamisel on oluline roll, kuna rahvusvahelised standardid vajavad põlevkivi eripäradega arvestavaid täiendusi,“ märgib Pirk.

Eesti põlevkivitööstuse aastaraamatut annavad neljandat aastat välja TTÜ Virumaa kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskus, Eesti Energia, Viru Keemia Grupp ja Kiviõli Keemiatööstus. Aastaraamatut esitletakse kompetentsikeskuses Kohtla-Järvel 13. juunil algusega kell 11:00. Aastaraamatu esitlusel kommenteerivad aastatulemusi Põlevkivi Kompetentsikeskuse juhataja Kalle Pirk, Enefit Kaevanduste juhatuse liige Meelis Goldberg, Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Ahti Asmann ja Alexela Grupi juhatuse esimees Andreas Laane.

Aastaraamat ilmub veebiväljaandena eesti, vene ja inglise keeles ning on alates 13. juunist kättesaadav kompetentsikeskuse kodulehel www.pkk.ee ning ettevõtete veebilehtedel. Aastaraamatu väljaandmist toetab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077