Autor: Mait Kraun • 8. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: vase hind tipus; koobalt langeb; nafta kahe kuu põhjas

Vase hind on nelja ja poole aasta tipus.
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: vase hind nelja ja poole aasta tipus; hõbeda hind hakkab kiiresti tõusma?; koobalti hind on langema hakanud; nafta kukkus kahe kuu põhja, bensiin odavneb.

Vase hind nelja ja poole aasta tipus

Vask tegi sellel nädalal muljetavaldava tõusu, neljapäeval jõudis metall 7310 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 2014. aasta jaanuarist, vahendab mining.com.

Nimelt alustasid Tšiili Escondida vasekaevanduse töötajad ulatuslike streikidega. Escondida kaevandus on maailma kõige suurem vasekaevandus. Kaevandus kuulub BHP-le ning nendega on alustatud ka läbirääkimisi, aga kiire lahenduse leidmine on ebatõenäoline.

Ametiühing esindab kokku umbes 2500 kaevanduse töötajat. „Ettevõte ei tohiks kangekaelseks jääda, palkade tõstmise asemel ei peaks raha aktsionäridele andma,“ ütles ametiühingu pressiesindaja Carlos Allendes Bloombergile. „Töötajad on ennast harinud. Me teame oma väärtust ja nad ei saa meid enam lollitada.“

Vase hind tõusis nädalaga 6,7 protsenti, 7310 dollarini tonnist.

Ametiühing nõuab boonust, mille suurus oleks 4 protsenti aktsionäridele jaotatavast dividendist 2017. majandusaasta eest.

See tähendaks, et iga töötaja saab 34 000 dollarit. See oleks Tšiili ajaloo suurim boonus, mis on kaevanduse töötajatele makstud. Lisaks sellele on töötajate palgad kasvanud aastaga 5 protsenti.

Kuna Escondida kaevandus on väga suur, siis saab see üksi muuta globaalse vasepakkumise dünaamikat. Escondidas toodetakse umbes 5 protsenti maailma vasetoodangust.

Hõbeda hind hakkab kiiresti tõusma?

Hõbeda hind peaks aasta teises pooles kiiresti tõusma hakkama, millele aitab kaasa globaalne majanduskasv, suurem tööstus- ja investeerimisnõudlus, ütlesid analüütikud neljapäeval, vahendab Reuters.

Hõbe on kaubelnud 2018. aastal 16 ja 18 dollari vahel. Investeerimisfirma Think Marketsi analüütik Naeem Aslam ütles, et tugevad USA majandusandmed, tööstus- ja investeerimisnõudlus viivad hinna 20 dollarini untsist.

„Kui me ületame 20 dollari taseme, siis on järgmine vastupanu tase 22-23 dollari juures,“ nentis Aslam.

Tööstusnõudluse kasvu juhiks autotööstus, sest hõbedat kasutatakse ka elektriautodes, ütles Sprott Asset Managementi portfellihaldur Maria Smirnova.

Kauplejad on tänavu panustanud suurele hinnalangusele, mida pole tulnud, ütles BullionVault.comi analüütik Adrian Ash. See võib tänavu muutuda, sest „kuum raha kipub olema kas ühel või teisel pool.“

Tähtsad tehnilised toetuspunktid

Hõbeda lühiajaline vastupanu tase on tehnilist pilti vaadates 16,8 dollaril untsist, toetustase 16,5 ja 16,2 juures, ütles FOREX.comi analüütik Fawad Razaqzada. „Kui hõbe murrab pikaajalisest tõusutrendist välja, siis võivad hinnad ka langema hakata.“

Ühtlasi on hõbe murdnud läbi 100 ja 200 päeva libisevast keskmisest – need on tasemed, mis on tehnilist analüüsi silmas pidades väga tähtsad.

Nädala lõikes kallines hõbe 2,3 protsenti, 16,84 dollarini untsist.

Koobalti hind on langema hakanud

Koobalt, mis on viimasel ajal investorite ja spekulantide seas väga kuum metall, on 10 aasta tippudest kukkunud juba üle 10 protsendi.

Koobalt on populaarseks muutunud, sest tegemist on väga haruldase metalliga, mida kasutatakse elektriautodes. Investorid on panustanud sellele, et elektriautode turu laienedes suureneb ka nõudlus koobalti järele.

Alates 2016. aasta algusest on koobalti hind tõusnud neli korda – märtsi alguseks jõudis hind 95 000 dollarini tonnist. Nendest tippudest on hind taandunud 12 protsenti, 83 500 dollarini.

Kongo DV-s toodetakse kaks kolmandikku koobaltist. Riigi koobaltitootmine kasvas esimeses kvartalis lausa 34 protsenti, 23 921 tonnini. Globaalne tootmine oli mullu 117 000 tonni. Tootmise kiirenev kasv on ka põhjus, miks hinnad on taandunud.

Teistest toorainetest kallines tsink 3,1 protsenti ning tina lisas 1,9 protsenti. Kummagi tonn maksab vastavalt 3193 ja 20 990 dollarit. Alumiiniumi hind on nädalaga tõusnud 1,9 protsenti, 2334 dollarini tonnist.

Nikli hind tõusis aga 3 protsenti, 15 785 dollarini tonnist. Kuld odavnes 0,2 protsenti ning unts maksab 1297 dollarit.

Nafta kukkus kahe kuu põhja, bensiin odavneb

Naftahinnad jõudsid sellel nädalal viimase kahe kuu madalaima tasemeni, sest USA naftavarud kasvasid ootamatult, vahendab MarketWatch.

Naftavarude kasv oli „tõesti ootamatu,“ ütles investeerimisfirma Tyche Capital Advisorsi juhatuse liige Tariq Zahir. „See on minu jaoks üllatus, sest praegust aastaaega arvestades peaks varud hoopis vähenema.“

Nädala keskel pakkus nafta hindadele toetust Venezuela, kes ei suuda kõiki ekspordikohustusi poliitilise ebakindluse tõttu täita. Majanduskriis on toitnud eelkõige poliitiline seis, mille tõttu on vähenenud ka riigi naftatootmine. See on aidanud globaalset pakkumist vähendada ja OPECil tootmiskärbete eesmärke kiiremini täita.

Brenti toornafta odavnes nädala lõikes 1,3 protsenti ja WTI kukkus 2 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 76,74 ja 65,82 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind jätkas langust – tonnihind kukkus 2,8 protsenti, 727 dollarini.

Hinnad ka edaspidi surve all?

USA Energia Informatsiooni Administratsioon teatas kolmapäeval, et Ühendriikide naftavarud tõusid 1. juunil lõppenud nädalal 2,1 miljoni barreli võrra. S&P Global Plattsi küsitletud analüütikud ootasid naftavarude 1,3 miljoni barreli suurust langust.

Zahir ütles, et pakkumise kasv tekitab jututeema OPECi jaoks ning kartelli liikmed ei pruugi oma tootmiskärpeid vähendada. „Me arvame, et nafta püsib ka lähitulevikus surve all, sest USA tootmine ja puurtornide arv kasvab.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077