Soome ekspert: alkoholiaktsiisi langetamisega ei tasu kiirustada

Alkoholiaktsiisi langetamisega ei tasu Soome eksperdi sõnul kiirustada.
Alkoholiaktsiisi langetamisega ei tasu Soome eksperdi sõnul kiirustada.

Alkoholiaktsiiside langetamise mõju alkoholi tarbimisele ja seonduvatele kahjudele võib olla kordades suurem piirikaubandusvoogude muutmise kasust, selgub Soome ja Rootsi alkoholipoliitika võrdlusest.

Soome hirm Eesti piirikaubanduse suhtes tõi kaasa suure alkoholiaktsiisi langetamise, millega kaasnes hüppeline tarbimise ja ka surmade tõus, hoiatas Soome tervisearengu instituudi professor Pia Mäkela konjunktuuriinstituudi alkoholiuuringu tutvustusel. Rootsi otsus sarnastes tingimustes aktsiisid muutmata jätta ei põhjustanud aga ei tarbimise ega kaasnevate kahjude kasvu.

Peamine ebasümmeetrilisus aktsiiside ja piirikaubanduse suhetes seisneb Mäkela sõnul geograafias. Aktsiiside langetamine tõstab alkoholi tarbimist kõikjal riigis, sellal kui piirikaubandus puudutab konkreetsemalt üht piirkonda, lisas ta mööndes, et kõik riigid on erinevad ja ka situatsioonid neis erinevad.

Mäkelale sekundeerinud konjunktuuriinstituudi peadirektor Marje Josing märkis samas, et kui Soome ja Eesti vahelise alkoholiturismi taga tasub otsida lihtsalt suurest elatustaseme erinevusest tingitud hinnavahet, siis Lätiga, mille käekäik Eestile sarnasem, oleme piirikaubanduse tekitanud lihtsalt aktsiisipoliitikaga ülepingutamisega.

Loe pikemalt Äripäevast

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara