Autor: Tööstusuudised.ee • 17. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Itaaliasse eksportimine nõuab oskust suhelda

Itaalia lipp.
Foto: Pixabay
Kui Eesti ettevõte tahab alustada eksporti Itaaliasse, siis esimene asi, mida tuleb teha, on suhtlemine, ütleb Valio Eesti itaallannast töötaja Paola Toso.

"Itaalia on üks kontekstipõhise suhtlusega riikidest, kus informatsiooni mõjutab ümbritsev kontekst ning asjadest otse ei räägita. Itaalia klientide tagasisidet mõjutab spetsiifiline keskkond, milles nad on," ütles Paola Toso, seisab kaubandus-tööstuskoja veebilehel avaldatud intervjuus. 

"Vastupidiselt madala kontekstiga kultuuridele nagu Eesti, kus kommunikatsioon on palju otsekohesem ja kontekstist sõltumatu, jagatakse informatsiooni kaudselt ja seda tuleb taga ajada. Tähelepanu tuleks pöörata jah-sõnadele, mis tähendavad ei-sid," lisas ta. 

Mis puudutab ärietiketti, siis erinevalt tagasihoidlikust eestlaslikust lähenemisest ei hoita Itaalias era- ja ärielu lahus. "Isiklike kogemuste jagamine Itaalia klientidega tõstab võimalust heaks äritehinguks. Kuna olen pärit toiduarmastajate kultuurist, võrdleksin eksporti söögivalmistamisega – oma kliendi/külalise ootustele vastamiseks on vaja nii teadmisi toodete (koostisainete) kohta kui ka head kohandamisoskust (oma külalise maitsele)," märkis ta. 

Küsimusele, kui kaua peaks ettevõte olema valmis ootama enne, kui reaalselt Itaalia turule müüma saab hakata, vastas Toso, et ükskõik milliste toodete eksport võtab aega ja see on mitmete teguritega määratletav, sh ettevõtte eelnev kogemus ja sektor. "Aga alustades peaks varuma aega vähemalt kuus kuud kuni aasta," märkis ta. 

Loe pikemalt kaubandus-tööstuskoja veebilehelt

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077